Забраниха клип на Бийонсе заради български модел

Окръжният съд в Мюнхен потвърди забраната за излъчване на видеоклипа на Бийонсе, в който певицата е облечена с костюм, създаден от българския студент Искрен Лозанов. Ансамбълът, носен във видеоклипа от наскоро отличената с шест награди "Грами" Бионсе, е почти идентично копие на проекта на българския носител на наградата в конкурса Triumph Inspiration Award 2009 Искрен Лозанов. На 27 май 2009 г. Лозанов спечели българския финал на международния конкурс за дизайн с проекта „Ден и нощ”. "Video Phone" беше представен за първи път пред обществеността на 17 ноември 2009 г. "Триумф" защитава правата на интелектуална собственост върху произведението на Лозанов. Според дружеството, те са били нарушени, когато "Сони" издава видеоклипа с носения от Бионсе костюм, без предварителното съгласие на "Триумф" и Лозанов.

Опитът за доброволно уреждане на спора беше неуспешен; "Триумф" очаква, че "Сони" сега ще признае нарушението на интелектуалната собственост на Искрен Лозанов, което е причинено от излъчването на "Video Phone". С решението си Окръжният съд в Мюнхен потвърди правното становище на Triumph. Sony има право да обжалва съдебното решение.

Съдебното решение е в полза на компанията "Триумф". При Триумф (Inter-Triumph Marketing GmbH) се касае за дъщерно дружество за маркетингови услуги на Концерна за бельо. Страните имат разногласия в областта на интелектуалната собственост върху един от костюмите, носен от американската певица Бионсе Ноулс (Beyonce) в нейния музикален видеоклип "Video Phone". В съответствие с предварителното решение на съда, излъчването на видеоклипа в Германия първоначално беше забранено. Окръжният съд потвърди тази забрана за излъчване.

Оригиналният костюм, създаден от Искрен Лозанов.

Сподели в: