"Забраненото образование" – свободно кино в парка

На 25 юни, от 18:30 ч. в Борисовата градина, на детсата площадка със слоончето ще се състои Открито кино. Заповядайте на новите филмови вечери на открито ,вече на Слончето в Борисова градина (детската площадка) – освободени от ограничение в достъпа и посветени на любовта и ДоброТворчеството, както винаги!

След края на филма ще може да се запознаете и с една от навлизащите алтернативи в образованието – днес, тук и сега – Автономно училище София, които предлагат напълно безплатни, необвързващи и разнообразни уроци, работилници и споделяне на опит, без нужда от шефове, купища бюрокрация или авторитарни парктики.

Забраненото образование" е документален филм, който има за цел да постави под въпрос логиката на съвременното училище и начините, по които се възприема образованието.

Филмът представя разнообразни образователни алтернативи и неконвенционални училища в Латинска Америка и Испания, отразяващи необходимостта от нова образователна парадигма. В него се разглеждат самообразованието, системата на Монтесори, прогресивното образование, Валдорфска педагогика, домашно образование, демократично образование и т.н. Филмът е разделен на 10 тематични части, като всяка от тях представя различен поглед върху образованието в рамките на училището и извън него.
Училището съществува вече над 200 години и се смята за основна форма на достъп до образованието. Но дали това е вярно в днешно време? От своето създаване училищната институция се характеризира със структури и практики, които днес се смятат за остарели и анахронични. Основната критика към тях е, че не отразяват природата на процеса на придобиване на знания, свободата на избор и важността на любовта и човешките взаимоотношения за индивидуалното и колективно развитие. През годините са възникнали разнообразни практики и теории, които се опитват да предадат нова форма на образованието.

„Забраненото образование" представя една част от тези практики- ще видите повече от 90 интервюта с образователни деятели, учители и родители от осем испаноговорящи страни. Това е един напълно независим проект, който има за цел да подхранва и подбужда обществен дебат за основите на училището, за развитието на едно интегрално образование, основано на любовта, уважението, свободата и знанието.

Това е първият испански филм, финансиран изцяло чрез дарения (Crowdfunding), прожектиран едновременно в 130 градове, 13 държави и с над 18.000 зрители за един ден.

Вход – свободен.

Организатори: Свободен център за свободни хора

Сподели в: