Забележителен ден на българската мода в Италия

За втора поредна година в рамките на културната инициатива “София поздравява Рим”, се проведе Ден на българската мода в Италия. Заключителната вечер, посветена на българския моден дизайн бе организирана от г-жа Жана Яковлева – председател на българо-италианската културна асоциация “Феникс” и проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

Някои от най-известните и успешни български модни къщи и дизайнери представиха свои колекции по време на събитието. Албена Александрова – модна къща “Рошавата гарга”, Жана Жекова, Милка Александрова – Бучи, Таня Иванова, Мария Богданова, “Квят” и модна къща “Мирó” предложиха на италианската публика своята концепция за стил и женственост. Те са носители на най-високата модна награда в България – Златна игла на Академията за мода. Таня Иванова и Мария Богданова са многообещаващи и креативни млади дизайнерки. Финалът на културните тържества и модните дефилета съвпадна с празника на град Рим.

В словото си, приветстващо българския празник Н.Пр. Атанас Младенов – посланик на България в Италия, отбеляза, че културните празници на България в Рим имат достоен финал в лицето на българската мода и че книгата на проф. Любомир Стойков – “Световната мода. Трета част: Италия”  е значим културен и социален факт в годината, когато честваме 130-ия юбилей от установяването на дипломатически отношения между България и Италия.  Инициативата "София поздравява Рим" е резултат от усилията на община София и община Рим за българо-италиански обмен и сътрудничество.

Стотици италиански гости, журналисти и модни спецове, както и много българи уважиха заключителния ден на родната култура в Рим, завършил с най-новите колекции на нашите дизайнери. Те бурно аплодираха произведенията на българските талантливи дизайнери Албена Александрова, Жана Жекова, Таня Иванова и Мария Богданова.

Сподели в: