Забавни факти за "Доктор Стрейндж"

Марвел представя „Доктор Стрейндж“ – историята на неврохирурга д-р Стивън Стрейндж, чийто живот се променя изцяло, след като след ужасяваща автомобилна катастрофа не може да използва ръцете си. Когато традиционната медицина го предава, той търси изцеление и надежда на необичайно място – мистериозен анклав на име Камар-Тадж. Стивън бързо разбира, че това не е просто център за лечение, но също и фронтовата линия на битката срещу невидими зли сили, които искат да унищожат нашата реалност. Скоро Стрейндж – въоръжен с новопридобити магически сили – трябва да избере дали да се завърне към охолния си живот или да загърби всичко, за да защитава света като най-могъщия жив магьосник. Присъединете се към Стрейндж на неговата опасна, мистична и напълно променяща възприятията мисия, когато „Доктор Стрейндж“ завладее екраните на 4 ноември 2016.

Още за филма:
В ролите участват актьорите: Бенедикт Къмбърбач, Чуетел Еджиофор, Рейчъл Макадамс, Бенедикт Уонг, Майкъл Щулбарг, Бенджамин Брат, Скот Адкинс с Мадс Микелсен и Тилда Суинтън
Режисьор: Скот Дериксън. Продуцент: Кевин Файги. Изпълнителни продуценти: Луи Д‘Еспозито, Виктория Алонсо, Стивън Брусард, Чарлс Нюърт, Стан Лий. Сценарий: Джон Спейтс и Скот Дериксън & C. Робърт Каргил
 
Забавни факти за филма:
• „Доктор Стрейндж“ е сниман в Лондон, Ню Йорк, Катманду (Непал) и Хонконг.

• 49 души работят върху рисунките и скиците, скулптурите, ръчно правените модели, 3D принтирането и други дейности по създаването на сценографията. Близо 800 рисунки, 3000 концептуални рисунки и 40 модела на декори са създадени в рамките на снимачния процес.

• Комиксите на Стив Дитко вдъхновяват средата, създадена за филма.

• Когато гледате филма ще забележите доминиращото присъствие на геометрични фигури и модели.

• 21 декора са построени за снимките на филма. Има много впечатляващи реални декори, включително най-големият – дворът на Камар-Тадж и улицата, който е с размери близо 50х25 метра.

• До 100 човека работят по костюмите по време на подготвителния период и снимките на продукцията.

• Силуетът на Плаща за левитация е много важен в комикс вселената на Марвел и неговото създаване е една от най-сериозните задачи пред костюмографите на Александра Бърн, в която се включват 20 души. Заради раязличните му използвания по време на снимките са произведени 18 плаща.

• Колата, която Доктор Стрейндж кара като хирург във филма, е Ламборгини. Шест Ламборгинита са използвани за снимките.

• Един от обективите, използвани във филма, си има собствена киноистория, бидейки използван в снимките на „Лорънс Арабски“.

• За да влезе в образа на д-р Стивън Стрейндж, Бенедикт Къмбърбач прекарва време с истински неврохирурзи, а режисьорът, операторът и сценографът посещават различни нюйоркски операционни и спешни отделения, за да добият представа за осветлението и текстурите, които трябва да пресъздадат във филма за създаването на реалистична болнична среда на екран.

• Трудно се е спазвал графикът на снимките в Непал, тъй като се оказва, че много непалциса фенове на ТВ поредицата на BBC TV с Бенедикт Къмбърбач – „Шерлок“. На площад Патан Дурбар се събира тълпа от стотици фенове, които крещят името му. Бенедикт излиза на един от прозорците, за да помаха на тълпата, което подлудява почитателите му и много от момичетата изпадат в истеричен смях.

• Някои от интериорните сцени са снимани в историческия колеж Ексетър, част от университета Оксфорд. Дж.Р.Р. Толкин е една от многото известни личности, завършили Ексетър.

• Във филма, адресът на Санктум Санкторум, Блийкър Стрийт 177А, е измислен адрес и намигване към комиксите. Близо 10 месеца и работата на петима артисти отнема финализирането на сценографията и детайлите от фоайето на Санктум Санкторум.

• По време на снимки в Ню Йорк Бенедикт Къмбърбач – напълно облечен като Доктор Стрейндж – отскача в паузата между две сцени за чаша следобед чай със съпругата си и приятели в кафене в Гринич Вилидж. Присъствието на истински супергерой сред тях успява изненада трудно впечатляващите се от каквото и да е било нюйоркчани.

• Малко преди края на снимките на последната сцена от филма, Къмбърбач влиза в случаен магазин за комиски в Ню Йорк, за да поздрави персонала и клиентите, и моментът бързо е увековечен с множество селфита, които обикалят целия свят.

• Декорът на улицата в Хонконг е построен на сервизен път в студиата Longcross Studios в Лондон и е с дължина над 200 метра. За направата им са използвани реални снимки, направени от сценографския отдел в Хонконг. Декорите включват 35 магазина, включително ресторанти, сергии за храна, химическо чистене, автомеханик, магазин за часовници, месарница, билкова аптека, магазини за битови стоки, хартия и печатница.

• Уличните сцени в Хонконг, едни от най-сложните екшън сцени, снимани някога от Marvel Studios,са заснети в няколко етапа на разрушение, започвайки от чисти улици, които постепенно са разрушени. Точно обратното се случва на екрана, като сцените започват с разрушенията и се връщат към естественото състояние на улицата. Това означава, че всичко трябва да се състари – от надписите на магазините до автомобилите. За да „асистират“ на разрушенията са използвани 350 тона истински чакъл.

Сподели в: