Забавна лятна комедия

Позабременяла – Knocked up е забавна лятна комедия, подходяща както за бременни, така и за онези, на които това може да им се случи ей така, от никъдето. Той прави порно сайт и пуши трева всеки ден с приятелите си. Тя гради кариера. Срещат се в дискотека и пияни правят секс без презерватив. Като на филм или също както често се случва в действителността – бебето става от първия, един единствен път.

Сценаристът, режисьор и продуцент Джъд Апатоу спечели репутацията си в областта на комедията през последните две десетилетия, като стилът му накратко може да се определи като преплитане на откровена, човешка история и циничен скеч. Като награждаван създател на телевизионни програми и филми, Апатоу е доказал умението са да представя неловките ситуации, в които всички попадаме, по начин, който кара публиката да избухне в гръмък смях. 

Талантът на Апатоу за комедия бе затвърден напълно през лятото на 2005 г. с високо оценения от критиката и публиката „40-годишният девственик”. Този режисьорски кинодебют разказва стопляща сърцето история за любов, приятелство и сексуално любопитство през погледа на неизвестния дотогава за зрителите актьор Стив Карел. Критикът Дейвид Денби от The New Yorker нарече комедията “наистина неприлична и едновеременно с това романтична – комбинация, която е много трудно да те отблъсне.”  Филмът беше номиниран и стана носител на множество награди и влезе в класацията на Американския филмов институт  Топ 10 за 2005 г.

Бен Стоун – безпътен, неамбициозен, обикновен младеж, който живее мечтания живот на всички лентяи и по стечение на обстоятелствата се озовава в леглото на страхотно момиче. Но аферата за една нощ получава своето продължение няколко седмици по-късно, когато момичето му звъни по телефона, за да му каже, че е … „Позабременяла”.

В послeдната си комедия режисьорът обръща внимание на деликатните въпроси за любовта и брака и за неволния смях, който поражда обсъждането на тези теми. В „Позабременяла” Катрин Хайгл („Анатомията на Грей”) играе ролята на Алисън Скот, амбициозна и красива млада жена, която започва работа като репортер за водеща новинарска телевизия. От своя страна Бен (Роугън) живее заедно с четирима приятели. Разнебитената им ергенска бърлога е оборудвана с импровизиран боксов ринг и басейн с рояци комари. Приятелите имат амбицията да уредят живота си като създадат полупорнографски сайт за знаменитости, което би ги направило много богати – ако се получи.

В началото на филма двамата напълно противоположни млади хора се срещат в бар и след достатъчно количество алкохол, прекарват нощта заедно. На сутринта всеки поема по своя път и това би трябвало да е краят на историята. Но няколко седмици по-късно Алисън се обажда на Бен, за да му съобщи, че е бременна от него. Сега Бен трябва да си зададе няколко важни житейски въпроса и да реши дали да избяга или да остане да помага за отглеждането на детето?
“Това е филм с дух: неприличен, циничен филм с добро сърце, – определя работата си режисьорът. – Създадох тези филми основно с мисълта да се опитам да покажа чрез тях, колко е трудно да не се държиш като гадняр. За мен всяка история за стремежа да станеш по-добър човек и какво ти струва да вървиш напред е забавна.” 

IMDB рейтинг: 8.1/10 (28 152 гласа)

Сподели в: