Забави темпото, чуй своето тяло и му се довери

Наръчник за всяка жена с хранене, йога, медитация и практически съвети по сезони

Много жени си задават подобни въпроси: след като отметнах всички задачи от списъка за деня, включително здравословното смути, задължителния фитнес/ йога/ зумба, защо не съм щастлива?

Защото се опитваме да бъдем силни, да живеем правилно, да сме перфектните майки, съвършените жени и най-добрите в работата си. Бясната скорост на модерния живот ни пречи да чуваме вътрешния си глас, който ни казва друго – да забавим темпото, да се вслушаме в тялото си.

Но не всяка от нас може да остави живота си и да тръгне за Тибет, за да постигне хармония със себе си. Затова авторката Сара Стоувър създава книга, която е и сборник със съвети, и практическо ръководство по йога и медитация, и готварска книга с рецепти.

„Чуй своето тяло“ включва подредени по сезони:

  • Лесни съвети, подходящи и за най-натоварения начин на живот – и на изтощените майки, и на свръхангажираните бизнес дами
  • Упражнения и медитация за хармонизиране на тялото и настройване на биологичните ритми към всеки период от денонощието и към всеки сезон
  • Ин и ян йога практики, съобразени с физиката и възрастта на жените
    Здравословни и вкусни рецепти

Авторката дава идеи за нещата, които са необходими за организирането на личното свещено пространство и за планирането на идеалния дневен режим. В частта, посветена на пролетта, тя съветва как да изчистим жизненото ни пространство от ненужни вещи, да включим зелени храни в дневното ни меню, да правим еднодневни детокс програми и да възстановяваме жизнената ни сила чрез динамични движения са практики, които ще ни помогнат да се почувстваме по-свежи след дългата зима, за да може творческият ни дух да получи криле.

Лятото е перфектният сезон, в който да пробваме разхлаждащи летни рецепти, приготвени от плодове и зеленчуци. Да се свързваме със своята сексуална, чувствена същност, като добавяме по малко игра и почивка към всеки наш ден. Да научаваме нови йога асани, чрез които едновременно да релаксираме и да се енергизираме.

От частта за есента ще научим как да пускаме нещата да си отидат от нас, което важи както за красотите на лятото, така и за нашите връзки, проекти и елементи от характера ни, които вече сме надраснали. Авторката предлага сгряващи и укрепващи рецепти, които да засилват имунната ни система за предстоящия зимен сезон. Чрез йога и медитация ще се научим как да се справяме с тревогите, породени от промените, как да приемаме новата си същност и как да засилваме самоувереността си.

Авторката съветва през зимата да забавяме темпото по време на празничната суматоха и да не се отказваме от най-съкровените си мечти и желания, да не се поддаваме на летаргията и депресията, привидно съпътстващи студа и снега. Тя предлага подхранващи зимни храни, които ще ни заредят с енергия, без да натрупаме излишни килограми, йога и медитация, които ще поддържат телата и душите ни жизнени, спокойни и вдъхновени, за да не пропускат нито едно творческо прозрение.

В книгата „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“ ще открием стотици малки стъпки – лесно изпълними, но и достатъчно задълбочени, за да намалим стреса, да се избавим от неразположенията и болестите, като сме в синхрон с четирите годишни времена, с циклите в живота на жената и с фазите на Луната.

„Всичко в тази книга е личен процес, затова избирайте и прилагайте само нещата, които са подходящи за вас! Пробвайте едно, после друго – проверете кое сработва и кое не. Оставете се да бъдете водени от опита и от преживяванията си. И промяната непременно ще се случи!“ – съветва Сара Авънт Стоувър.

Представяме ви откъс от книгата, посветен на пролетта:

Силата на пролетта ще ви бъде полезна в изграждането на нови, жизнеутвърждаващи навици – запишете се на фитнес, започнете редовни занимания с йога и медитация или просто изключете бялата захар от менюто си. Сега е моментът да реализирате желанията на сърцето си. Не се страхувайте да мечтаете! Гмурнете се в повиците на сърцето и обърнете гръб на ума! Вслушайте се сърцето си, а не в разума и ще усетите, че се изпълвате с енергия и страст, че сте влюбени в собствената си представа за живот.

ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ИЗЛИШНОТО

Колкото повече излишества има около вас – в дома, колата или чантата ви, както и в компютъра ви – толкова повече енергия пилеете, насочвайки я към маловажни неща. Колко време търсите определени файлове, защото не сте ги организирали в своето Пи Си? Същото важи и за дома ви. Предлагам ви да си зададете няколко въпроса, докато оглеждате стаите с намерението да опростите интериора и да отворите място за нови възможности:

1. Този предмет повишава ли енергията ми, когато мисля за него или го погледна?

2. Полезен ли е наистина? Използвала ли съм го през изминалата година?

3. Отразява ли личността, в която искам да се превърна през тази година?

4. Кара ли ме да се чувствам силна, красива и самоуверена? (Този въпрос е особено важен, когато отворите чекмеджето с бельото си. Не е секси? Поглезете се с нещо, което Е!)

Ако сте от хората, на които им е трудно да се разделят с предмети със сантиментална стойност, направете си три купчинки – едната с нещата, които ще задържите, другата с предмети, които ще раздадете, и третата с онези вещи, за които не сте много сигурни. Последната приберете в кашон, който занесете в гаража, мазето или на тавана. Ако установите, че не сте отваряли този кашон през следващата половин-една година, дали вече не сте готови да се простите и с тези предмети?

Ако за това нямате сили, може поне да отворите прозорци¬те, да си купите ново стайно растение и да запалите ароматна пръчица или градински чай. Пуснете си жизнерадостна музика. Напръскайте навсякъде с етерични масла от мандарина и мента. Поканете в дома си новия живот и свежата енергия. Гарантирам ви, че ще се изпълните с много по-голяма лекота и свобода на душата.

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЖИВОТА

Когато дните започнат да стават по-дълги и по-светли, природата призовава всички същества към пробуждане. В началото може и да ви бъде трудно, особено ако тялото и емоциите ви са привикнали към по-летаргичния ритъм на зимата. Немалко от вас са си лепнали по някой и друг килограм през последните месеци – естествена реакция на организма към студа и мрака на зимата. Килограмите в повече ни карат да се чувстваме тежки и тромави. Често се налага да се борим и с излишните количества слуз (един от начините, по който телата ни се освобождават от токсините), отключени от пролетните алергии, а понякога и с леки депресии. Затова е време да съживим телата и душите си чрез дълбоко пречистване.

Предлагам ви план от четири стъпки, за да върне в живота си енергията на прераждането:

1. По един ден от седмицата наемай детегледачка на пълен работен ден, от 9 до 17 часа и се отдай на нещо артистично. Излез сред природата, обиколи любимите си книжарници, отиди сама на театрално представление. Направи си масаж или педикюр. През този ден прави това, което те кара да се чувстваш истински жива.

2. Шест дена седмично отделяй по трийсет минути за връзка със самата себе си. Може би това означава да настроиш алармата на часовника си на трийсет минути преди ставането на децата или да си откраднеш това време, докато те спят следобеден сън. А може и преди лягане вечер. Използвай този период от деня, за да работиш върху силата на приемствеността. Раздели своите трийсет минути на две – петнайсет за медитация (по-нататък ще ви запозная със съзнателната медитация) и петнайсет за писане в дневника. Записвай си нещата, за които мечтаеш, които най-силно желаеш и които имат най-голямо значение за теб.

3. Всеки ден прави по стъпка напред към осъществяване на мечтите си. Ако искаш да си отвориш бутик, разгледай сайтовете за недвижими имоти, за да се ориентираш в цените и прецени плюсовете и минусите на всеки квартал. Направи маркетингово проучване на подобни магазини и помисли как твоят би могъл да се отличава от тях.

4. В края на деня си записвай всичко, с което си се справила. Енергията на дървото, която е доминираща за пролетта, обича да пуска корени и да се заземява (чрез грижата за самата себе си и обръщането навътре към себе си), но в същото време се разширява и се движи нагоре. Празнувай израстването си, независимо колко скромно ти изглежда то!

В КУХНЯТА

Зелените листни зеленчуци са идеалната пролетна храна. Огледайте се, през пролетта те са навсякъде! На пазара се предлагат спанак, лапад, коприва, зелена салата, кълнове и стръкове от глухарчета. Ефектът от тях е изумителен. Голяма част от тези храни имат горчив вкус. Те са перфектният антидот на влажния, хладен климат през пролетта – както в света навън, така и във вътрешния ни свят. Горчивите храни са леки, охлаждащи и изсушаващи. Тези характеристики ги превръщат в идеален помощник при детоксикацията на тялото ви (и най-вече на черния дроб). Имат мощно антибиотично, противопаразитно и антисептично действие. Като съобразявате хранителния си режим с годишните цикли, вие на практика използвате най-доброто природно лекарство за засилване на имунитета и за освобождаване на организма от всички вредни за него вещества.

ПРЕЧИСТВАЩ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

След като приключихте с пролетното почистване на вашия дом и гардероб, е време да направите същото за тялото си. Не е необходимо да се мъчите да гладувате и само да пиете вода! Но ако никога досега не сте правили пречистване на тялото си, съветвам ви да пристъпите към него с професионалната подкрепа на специалист по алтернативна медицина или на лекар, който е привърженик на методите за детоксикация на организма.

С помощта на лечебната сила на храната можем да премахнем затлачването и да освободим повече място за енергията и съзидателността. Време е да забравим зимното задушено и овесените каши и да се обърнем към плодовете и зеленчуците – за предпочитане сурови или приготвени на пара. Време е да започнем да ядем по-леки неща, за да се пречистим, да се охладим и да се подготвим за горещите дни на лятото.

В началото на пролетта е необходимо да прекратим употребата на алкохол, кофеин, червени меса, лекарства (имам предвид излишните хранителни добавки), пържени храни, бяло брашно, бяла захар, бял ориз и млечни продукти, защото всички те натоварват изключително много черния дроб – органа, който има най-голяма нужда от пречистване през този сезон. За период от седем до двайсет и един дни постепенно ги замествайте с пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни (плюс поглъщане на големи количества вода, за предпочитане с резенче лимон или чаена лъжичка пресен ябълков оцет). За първия етап на детоксикацията е добре да се добавят и билки като глухарче и магарешки трън, които подпомагат пречистването на черния дроб.

След диетата за първоначална детоксикация (за предотвратяване на резките реакции на организма) препоръчвам да пиете плодови сокове. През следващите два до седем дена е добре да минете само на прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Ако не сте го правили никога, не се мъчете повече от два-три дена. Един уикенд например е напълно достатъчен за тази цел.

ПРОЛЕТЕН СПИСЪК ЗА ПАЗАРУВАНЕ

През пролетта пазарите изведнъж оживяват. Ето какво се предлага там по това време на годината. И помнете – сега е моментът да наблегнете на зеленото:

Авокадо, ананас, артишок, аспержи, боб мунг, броколи, бял трън, глухарче, горски плодове, градинска жлъчка, грейпфрут, джинджифил, канела, киви, киноа, кресон, къдраво зеле, кълнове, лаврово дърво, лайм, лимони, лук, магданоз, манголд (спанаково или листно цвекло, швейцарски чард), маруля, моркови, нахут, портокали сорт „Валенсия“, просо, ревен, репей, репички, снежен грах, спирулина, цвекло, целина, цикория, ябълки, ягоди.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЗЕЛЕНИ СМУТИТА

Приготвянето на зелените смутита може да бъде лесно и много забавно. Ето какво е добре да знаете, преди да започнете.

• Препоръчително е следното съотношението – 50% плодове и 50% зеленчуци. За получаване на гладкост е добре да се добавят някои от следните продукти: половин банан, няколко парченца замразено манго или четвъртинка авокадо. Бананите ще добавят сладост, но ако смутито не ви е достатъчно сладко, може да импровизирате допълнително с прясно изцеден сок, кокосова вода, агавe, стевия или натурален мед.

• Първо смесете с блендера плодовете и водата и едва след това добавете зеленчуците.

• Ако ви останат сокове или смутита, винаги можете да приготвите домашни близалки.

• За допълнителна енергия бихте могли да добавите малко ананас, куркума, джинджифил, лимон или лайм.

• Експериментирайте с различни видове листни зеленчуци, за да откриете комбинацията, която допада най-много на вашия вкус. Може да избирате от следните продукти:

бейби листни зеленчуци (пролетен микс), бейби спанак, диви листни зеленчуци (напр. коприва и глухарче), ечемичена трева, кориандър, краставици, къдраво зеле, кълнове, магданоз, манголд, мента, пшеничена трева, романова маруля, рукола, целина.“

В книгата „Чуй своето тяло“ авторката е включила конкретни рецепти и идеи за менюта за закуска, обяд, ве­черя, междинни похапвания и десерти, както за пролетта, така и за останалите три сезона.

И не забравяйте – направете си пролетно пречистване на организма до степента, за която сте готови. И правете всичко това от любов към самите себе си, а не под влияние на строгата самодисциплина.

Да правим себе си щастливи е ежедневно занимание

Интервю със Сара Авънт Стоувър за книгата й „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“, предоставено от издателство „Кръгозор“

Сара Авънт Стоувър е вдъхновяващ оратор, преподавател, ментор, основател и директор на The Way of the Happy Woman. Едва навършила двайсет години, Сара е изправена пред сериозна заплаха за здравето си и се мести в Тайланд, където започва нейното цялостно оздравяване и духовното й пътуване през Азия.

В книгата си „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“, която излезе в България с логото на ИК „Кръгозор“, тя споделя наученото, за да помогне на жените в съвременния свят да заживеят в хармония със себе си, с природата и със заобикалящата ги среда. Да забавят темпото, да се синхронизират с циклите и ритмите на природата, да започнат живот отвътре навън чрез подбрани според всеки сезон лесни йога практики, медитация и начин на хранене.

Авторката съветва читателките да не следват задължително всяка стъпка в книгата, а да прилагат само нещата, които са подходящи за тях. Да не се стремят да бъдат перфектни, а да се приемат такива, каквито са и да обичат себе си.

В интервю авторката споделя какво я вдъхновило, за да напише книгата, и какво според нея е необходимо да прави модерната жена, за да бъде здрава и щастлива:

Много хора търсят, говорят и пишат за щастието. Как се вмествате в тази тема? Какво е вашето определение за щастие?

Спомням си, че като малка всяка година духах свещичките върху тортата. Единственото ми желание беше: „Да бъда щастлива“. Този копнеж е типичен и присъщ за човешкото съществуване, защото щастието е нашето естествено състояние. А всички мечтаем да се завърнем към същността си, към това, което сме в действителност. Ние, жените, кърмим децата си и затова сме свикнали да правим околните щастливи. Но много от нас израстват с идеята, че щастието се крие в начина, по който изглеждаме, в това колко тежим, за кого сме омъжени и колко печелим. В преследване на подобни идеали ние непрекъснато се стремим да бъдем по-добри, по-млади, по-слаби, по-красиви. Тези усилия обаче ни причиняват единствено страдания. Щастието, за което става въпрос, произтича от убеждението ни, че само някой друг или нещо друго могат да ни направят щастливи. Всъщност ние сме единствените, които могат да направят това. Да правим себе си щастливи, е ежедневно занимание, практика, на която трябва редовно да се посвещаваме. Жените трябва да знаят, че заслужаваме да бъдем щастливи, заслужаваме щастието да бъде наш приоритет. То стига до нас непринудено и напълно естествено чрез начина, по който изживяваме всеки момент от деня. В това няма нищо мистериозно или магическо. Щастието е достижимо, естествено и осезаемо.

До написването на „Чуй своето тяло. Наръчник за всяка жена“ са ви довели лични преживявания. Как се роди идеята за книгата?

Като втора по възраст от четири сестри и студентка в най-горен курс на женския колеж „Бернард” в Ню Йорк достигнах кризисна точка през 1999 г., когато осъзнах, че нямам представа как да бъда жена. Не разполагах с модел за подражание. Това състояние ме доведе до диагноза на ранен стадий на рак на маточната шийка. Този предупредителен сигнал ме накара да се вгледам в себе си – в моите неизживени и неизразени емоции, в хранителните разстройства, в нередовния цикъл и ниското ми самочувствие. Малко след това отидох да работя в Тайланд. Там се отдадох на техники и на начин на живот, които ми бяха необходими, за да се излекувам: йога, будистка медитация, програми за детоксикация и традиционна китайска медицина. Запознах се е с учителки и наставнички, на които се възхищавах и от които можех да черпя знания. Здравето ми постепенно се подобри и се почувствах по-щастлива. Започнах да се превръщам в жената, която винаги съм искала да бъда. След това започнах да преподавам йога по света, срещах се с жени, преживели страдания подобни на моите, и вече притежавах мъдростта и ресурсите да им помагам. Книгата „Чуй своето тяло“ представлява връхната точка на всичко, което съм научила и преподавала на безброй жени по света през последните дванадесет години.

Всичко това звучи вдъхновяващо, но както знаете, жените днес са изключително заети със семейство, кариера и приятелски връзки. Не всеки може да отиде да живее в Тайланд. Вие чертаете план за живота на една жена в рамките на година. Могат ли читателките да намерят време в натоварения си живот за препоръчаните от вас практики?

Не обичам да захаросвам нещата. Пътят е прост, но не означава, че е лесен. Жените трябва да намерят сили и воля да се изправят срещу самите себе си, за да видят и да почувстват онази част от себе си, от която са се отвърнали. Трябва да призоват загубеното да се върне у дома. Така че, на първо място, жената трябва да иска да започне това пътуване. Да повярва, че заслужава да бъде щастлива, да се превърне в жената, която винаги е мечтала да бъде. Веднъж набелязала това за свой приоритет, тя винаги може да намери време. За някои жени това означава да се събуждат с десет минути по-рано, за да медитират преди ставането на децата. За други – да гледат телевизия един час по-малко или да изключват компютъра тридесет минути по-рано, за да имат време за упражнения, час по йога, за готвене на вкусна храна или писане в дневника си. Забележете кои от нещата, които правите, ви отдалечават от самите вас. Изхвърлете ги от графика си и ги заменете със занимания, които ви помагат да достигнете себе си. Просто е. Но повтарям, просто не означава лесно.

Пишете за биологични ритми и цикли. Каква е тяхната връзка с щастието?

Съвременното общество се е отчуждило от природата. Онези от нас, които живеят в големите градове, в продължение на месеци не са се разхождали в гората и не са дишали свеж въздух. Заради електричеството цикълът ни за заспиване и събуждане вече не зависи от слънчевата светлина; менструалният ни цикъл вече не отразява намаляването и увеличаването на Луната. В крайна сметка ние сме деца на природата. А за жените тази връзка е от особено значение. Като център на семейството и на общността ние пазим свещения баланс във всичко. Телата, емоциите и духът ни са изключително чувствителни към ритмите на живота. Но ние сме забравили този факт и така си причиняваме страдание. Губим съня си, разболяваме се, не можем да имаме деца, образуваме маточни фиброми и кисти и други. Ще ни излекува връщането към природните ритми такива, каквито живеят в телата и сърцата ни. В по-широк аспект това може да излекува и света. Не е добре да препускаме в галоп ден след ден. Нуждаем се от циклите на цъфтене, съзряване, упадък, смърт и прераждане. Необходим ни е целият цикъл на живота, за да познаем истинското щастие, което ще се вкорени в нас. Светлината е обратната страна на тъмнината. Раждането е обратната страна на смъртта. И щастието е обратната страна на скръбта. Едното не може да съществува без другото.

В книгата са представени различни елементи – йога, медитация, кулинарни рецепти, разпределени по сезони. Защо комбинирахте всичко това? Каква е целта ви?

Целта е да заживеем отвътре навън. Ние се нуждаем от техники и практики, които да ни свържат с нашия вътрешен свят, които да извадят живота ни отвътре навън, и да пропуснат живота отвън вътре. Йога и медитация са практиките, които ни свързват с вътрешните ни светове. Ние преживяваме себе си като нещо повече от мисли, житейски роли и действия. Научаваме се да се доверяваме на телата и на интуицията си. Нуждаем се от питателна храна, която да снабдява тялото с веществата, от които то се нуждае, за да се лекува и да расте. Когато всички тези неща са съобразени със съответния сезон, те ни свързват с променящите се ритми на Земята, на нашите сърца и с промените в живота ни. По този начин ние усещаме връзката със себе си и с живота като цяло. Започваме да се доверяваме на промените и се ръководим от вътрешен компас (а не от това, което другите изискват от нас).

Кои според вас са най-големите предизвикателства, пред които са изправени жените днес, и какво е тяхното влияние?

Без съмнение на първо място е стресът. Стрес в резултат на твърде много работа и недостатъчна почивка. Стрес от вредните вещества във въздуха, в храната и водата; стрес от отричане на емоциите или обратното – от неумело боравене с тях. Всичко това отслабва връзката ни с духа. Наводнява телата ни с хормони на стреса като адреналин и кортизол, които извличат жизнените сокове от клетките и ни карат да се чувстваме изтощени, изчерпани и в крайна сметка – болни. Доколкото е възможно, трябва да елиминираме стреса от живота си и едновременно с това да открием нови начини да се справяме със стресиращи фактори, които не можем да избегнем.

Какво задължително трябва да знае модерната жена, за да бъде здрава и щастлива?

Вие заслужавате да бъдете щастливи отвъд най-смелите си мечти. И вие сте единствените, които можете да изградите това щастие – не рицар в лъскави доспехи, печеливш лотариен билет или вълшебно хапче. Забавете темпото, опростете нещата, правете по-малко и свалете гарда. Трябва да искате и да получавате подкрепа. Отговаряйте по-често с „Не“, за да кажете „Да“ на себе си.

Всичко е в онези тихи обикновени моменти, в които наистина ще се срещнете със себе си. Изживявайки всеки сезон от вашия живот с достойнство и елегантност, вие ще откриете истинската сила да бъдеш жена. Да направите себе си щастливи, не е проява на егоизъм, а е най-алтруистичният акт, който можете да извършите.

Защо адресирате книгата към жените? Могат ли и мъжете да научат нещо от нея?

Мъжете със сигурност могат да се възползват от нея и ги приканвам също да я прочетат! Избрах да се обърна конкретно към жените, защото зная, че те са движещата сила в семейството и общността. Ние от древността олицетворяваме огнището. Поставяме храната на печката и каним всички да се нахранят – независимо дали с ястия, или с информация. Ние се променяме, лекуваме се сами и не можем да не споделим това с хората, които обичаме. Предаваме доброто нататък. Така се случват истинските промени. А няма нищо по-вдъхновяващо и убедително от жена, изпълнена с живот, жена, която се чувства удобно в кожата си и сияе.

Източник: Newworldlibrary.com

Сподели в: