Журналистика и литература – среща с Елена Йончева и Алфонсо Армада

Институт Сервантес-София и Посолството на Испания организират среща-разговор с испанския журналист и писател Алфонсо Армада и българската журналистка Елена Йончева на 18 февруари от 19.00 ч. в литературeн клуб „Перото“.Темата е „Журналистика и литература“, а  модератор на разговора ще бъде журналистът Бойко Василев.

Ще бъдат обсъдени темите за журналистиката и литературата, след присъждането на Нобеловата награда за литература на Светлана Алексиевич, за международните конфликти, за кризата в журналистиката в глобален аспект, за свободата на словото и медиите днес.
 
Алфонсо Армада е испански журналист, писател, есеист, поет, драматург. Работи 14 години за вестник „ElPaís“, от които пет като кореспондент в Африка. Отразява обсадата на Сараево и конфликта в Руанда през 90-те години. От 15 години работи за вестник „ABC“, шест от тях като кореспондент в Ню Йорк. В продължение на шест години ръководи магистърската програма по журналистика, разработена между в-к „ABC“ и Университета Комплутенсе в Мадрид. От септември 2015 е директор на приложениетоза култура на в-к „ABC“:http://www.abc.es/cultura/. Издава електронното списание FronteraD:http://www.fronterad.com/. Пише в блоговете: Elmiradory Lluviaracheada. Автор е на книгите: „Африкански тетрадки“ (1998), („Мълва на границата“ 2006), „Речник на Ню Йорк“ (2010), „Крахът на Танжер“, „Сараево. Дневници на войната в Босна“ (2015) и др.

 Елена Йончева е анализатор и журналист на свободна практика. Завършва телевизионна журналистика в Москва; специализира в Оксфорд, Лондон, Кардиф, САЩ. Работила е за Българската национална телевизия (в  предаването „Панорама“, водещ в програмата "Екип 4").   Преподавала е разследваща журналистика в Нов Българки Университет. Известна е с репортажите и филмите си от най-горещите точки на света: Косово, Босна, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Северна Корея, Колумбия, Сомалия, Сирия, Турция,Украйна и др.Снимала е и филм за българската база Св. Климент Охридски в Антарктида. Има над 30 реализирани филма, показвани в България, Германия, Испания и Русия.

Бойко Василев е български журналист, продуцент и водещ на политическото обзорно предаване „Панорама“ на Българската национална телевизия, автор е на документални филми,доктор по социология. Владее шест езика, между които и испански.

Сподели в: