Жорди Галсеран ще гледа "Дакота" в Сатиричния театър

Световноизвестният драматург гостува на Софийския международен литературен фестивал
 
 На 10 декември най-новото представление на „Три Беарс Ентъртеймънт“ „Дакота“ ще е много специално, защото авторът му – световноизвестният испански драматург Жорди Галсеран, ще бъде сред зрителите в залата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Каталoнският писател ще е гост на Софийския международен литературен фестивал и лично е поискал да гледа Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Александра Василева в „Дакота“ при посещението си в България през декември.
В специалното интервю, което Галсеран даде на Нева Мичева за книжката към представлението, той споделя, че именно „Дакота“ му обръща живота, защото я написва, за да я играят с неговата актьорска трупа, обаче преди това я праща на театрален конкурс и неочаквано го печели.

Още с излизането си преди 20 години пиесата се превръща в събитие, печели много литературни награди и е един от най-поставяните текстове на Галсеран в театрите в цял свят. Авторът твърди, че „комичната предпоставка в „Дакота“ е способността на един човек да вижда в бъдещето си (или убедеността му, че това е така, което е същото). Тези от нас, които нямат подобен дар, правят нещо много подобно – предугаждат с въображението си.“

В пиесата главният герой Иполит Харама работи това, което иска, има съпруга, която обича и всеки момент чака да му се роди дете. Но най-неочаквано целият му живот се преобръща. След две седмици в кома, той започва да сънува кошмари, които един след друг започват да се случват.
 
*  *  *
10 и 16 декември 2015, 19:30, Сатиричен театър „Алеко Константинов“
„Дакотаот Жорди Галсеран
превод: Нева Мичева
режисьор: Владимир Пенев
художник: Никола Тороманов
композитор: Калин Николов
с участието на: Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Александра Василева

Вижте цялата програма на Сатиричния театър:
Декември започва в Сатирата с "Бурунданга"

Сподели в: