Жозе Родригеш душ Сантуш пристига отново в България

На 29 юни 2011 година в България отново  пристига топрепортерът на Португалия и най-продаваният португалски автор в света  Жозе Родригеш душ Сантуш.

Поводът за гостуването му е представянето на последната му книга – "Седмият печат", което ще се състои в София и Пловдив:

София – 30 юни 2011 година  – 18,30 часа, книжарница „Хеликон – България“
Пловдив – 1 юли 2011 година – 18,00 часа, книжарница „Хермес- Централ“

Седмият печат е роман, който  засяга проблеми, свързани с глобалното затопляне  и изчерпването на петрола. Много интересен е фактът, че сред героите в книгата е българинът Христо Атанасов – професор по физика от Пловдив, който в сюжета на романа е  убит. Професорът участва съвместно със западните си колеги в разработката на система за получаване на енергия от водорода  като алтернатива на петролните горива. Убийството му е поръчано от силите, стоящи зад петролния бизнес, тъй като  наличието на много по-евтина и леснодостъпна енергия би довело до срив на много гигантски корпорации и цели национални икономики.

Проблемите, на които Жозе Родригеш душ Сантуш дава гласност в Седмият печат, са особено актуални.  Днес, когато все по-често се говори за зеленото бъдеще на планетата, написаното в тази книга, дава повод за много дискусии.                                                                                           

Не е случаен фактът, че Седмият печат  е  причината  за още едно събитие, в което Жозе Родригеш душ Сантуш ще се включи по време на гостуването си в България.  Авторът  ще е  специален гост  на бизнес форума на списание „Мениджър“ – „Зеленото бъдеще на България”, който ще се състои на 30 юни 2011 година. Душ Сантуш  е поканен да открие събитието с лекция за края на петролната ера.
   
Миналата година  Жозе Родригеш душ Сантуш дойде за първи път в България. Поводът за гостуването му тогава  беше премиерата на бестселъра „Божията формула“, която се състоя в София и Пловдив. Впечатлен от България и от почитателите си в нашата страна, Жозе Родригеш душ Сантуш обеща, че ще включи България в някоя от следващите си книги. Година по-късно това вече е факт.

Найпродаваният португалски автор пише роман, в който има и герои българи. Имената на част от тях са заимствани от хора в екипа на ИК „Хермес“. Авторът изрично поиска разрешение за това.

Още с излизането на първата му книга – Кодекс 632, Жозе Родригеш душ Сантуш беше обявен за майстор на интелигентно написания трилър. Последвалият успех на Божията формула и гостуването на Душ Сантуш в страната ни затвърдиха позициите му на автор, който обича да изненадва читателите с интересни и актуални теми.

В последната  си книга – Седмият печат, отново на базата на научни данни, Жозе Родригеш душ Сантуш гради един реалистичен и динамичен сюжет. Не случайно вестник „Доминго“ определя книгата като: Трилър, който отваря очите!, а според сп. „Екстра“: Седмият печат е роман, който грабва читателите и задържа вниманието им до края тъкмо защото не всичко е измислица и опасностите, описани в него, са реални.

Романът е написан на достъпен и плавен език, който увлича читателя в история, подкрепена от реална научна информация.
   
Научните изследвания за данните, поместени в Седмият печат, са извършени на територията на Антарктида при посещението на автора през месец март 2007 година. Подробна научна информация е осигурена и от ред изследвания на глобалното затопляне, включително доклада на комисията към Организацията на обединените нации относно климатичните промени от 2007 година, както и от много работа с документи, засягащи изчерпването на петрола. Прегледът на научната информация в книгата е извършен от Филипе Дуарте Сантуш – професор в Лисабонския университет и член на комисията по климатичните промени към ООН, и от Нуно Рибейра да Силва, водещия португалски експерт в сферата на енергетиката.

За Жозе Родригеш душ Сантуш

Топрепортер на Португалия

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.

Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.

Дълго време топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен.

Жозе Родригеш и съпругата му имат две дъщери – Катарина и Инеш.

Най
продаваният португалски автор в света

Сантуш започва да пише романи съвсем случайно. Негов познат го моли да напише разказ за списание. Журналистът се залавя за работа и на втората седмица с изненада установява, че разказът вече е над 200 стр. Така се ражда първият роман на Сантуш – „Островът на тъмнината”, който се радва на добър прием в Португалия. Големият успех обаче идва с написването на третата му книга – „Кодекс 632”. Историята проследява проучванията на главния герой – симпатичния професор Томаш Нороня, относно истинската самоличност на великия мореплавател Христофор Колумб. Романът достига нечувани до този момент продажби в Португалия и превзема класациите в Испания и Бразилия. Книгата е издадена в САЩ и редица европейски страни. Тя е под опция за филмиране в няколко американски студия.

Със следващите си романи, сред които са Божията формула и Седмият печат, Жозе Родригеш се утвърждава като бестселъров автор.

Седмият печат – трилър, който отваря очите :

Интерпол търси помощта на криптолога и професор по история Томаш Нороня за разследването на убийството на Хауърд Доусън – ръководител на американската антарктическа станция. Доусън става свидетел на най-голямото доказателство за глобално затопляне, виждано от човек, но преди да успее да напише доклада си, е убит. Задачата на Томаш е да разшифрова посланието, оставено от убийците – 666, библейското число на Звяра. Мисията на професора ще го отведе до далечни точки на света. Животът му ще бъде в опасност многократно. Залогът е глобалното затопляне, изчерпването на световните запаси от петрол и апокалиптичният срив, който би съпроводил това събитие.

Когато сне седмия печат, настана тишина на небето“. Така Библията оповестява началото на Апокалипсиса. Има ли надежда за човечеството?

Сподели в: