Житията на светците на Нино Ричи

Книгата "Житията на светците" на Нино Ричи е разтърсваща история за грях и гордост, видяна през очите на едно седемгодишно момче. Един от най-силните романи в съвременната канадска литература, издаден в 26 страни. Бестселър № 1, задържал се в класациите в продължение на 75 седмици! Продуцентите на “Имало едно време в Америка” заснемат минисериал с участието на София Лорен и Крис Кристоферсън.

Седемгодишният Виторио Иноченте живее в затънтено селце в най-дълбоката италианска провинция. Тук нравите са примитивни, ограничени и еснафски – хората не прощават на тези, които са различни от тях и не се съобразяват с неписаните правила на живота тук. Катерина, майката на Виторио, има нещастието да бъде различна. Тя е интелигентна, с вкус, много горда и пряма. Не ходи лицемерно на църква и я отвращава свещеникът, който си живее добре, а селяните отделят от залъка си, за да дадат своята лепта за църквата. Мъжът й, бащата на Виторио, е отишъл на работа в Америка и от години не се е връщал. Когато Катерина е ухапана от змия, това заплита мрежа от клюки и суеверия, в която се оказва омотан и Виторио. Налага му се с юмруци да отговаря на нападките и обидите на връстниците си, да оцелява в един враждебен на семейството му свят. Но учителката му вижда, че е будно момче, и го съжалява. Кара го да остава след часовете под претекст да почисти класната стая, а всъщност – за да го избави от побойниците, които го причакват на път за вкъщи. Започва да му чете от книгата си “Житията на светците” и прочетеното силно впечатлява момчето. После учителката му дава книгата и то намира опора в нея, опитвайки се да проумее случващото се в живота му.

Майка му е бременна и когато това започва да личи, тя гордо носи срама си по улиците и в църквата. Но по-тежко й е вкъщи, защото баща й, бивш кмет на селището, трудно преживява този срам.
В напреднала бременност, горда и вярваща, че е свободна и че има избор, Катерина решава да заминат с Виторио за Америка. Двамата се качват от Неапол на парахода за Америка. Имат билет за четвърта класа, но впечатлен от интелекта и трогнат от положението на младата жена, един помощник капитан им намира свободна каюта в по-добра класа.
Но на парахода ще се случи нещо, което ще разтърси Виторио и изцяло ще промени живота му.

За автора:

Нино Ричи е роден през 1959 г. в Лимингтън, в канадската провинция Онтарио, но коренът му е от италианската провинция Молизе (между Неапол и Адриатическо море). “Житията на светците” е дебютният му роман. Той достига до № 1 в класациите, получава високи оценки едновременно от читателите и от критиците, отличен е с много литературни награди и е издаден в 26 страни. Окуражен от успеха, Нино Ричи написва още два романа, в които продължава разказа си за живота на порасналия Виторио Иноченте – „В стъклена къща” и „Къде отиде тя”. По трите книги е заснет телевизионният минисериал “Житията на светците” (излъчван и у нас) с участието на София Лорен, Крис Кристоферсън, Сабрина Ферили, Фабрицио Филипо, Джесика Паре и Ник Манкузо. Нино Ричи е автор на още две книги: „Заветът” (исторически роман за библейските времена) и „Корени и граници”.

ИК: "Персей"
Обем: 272 стр.
Цена: 7.99 лв.

Сподели в: