"Жило и мед" от Хани Мюнцер

"Страхотна книга! Една от най-добрите, които съм чела през последните години!"

 "История, пропита от първия до последния ред с някаква магия."

 Това са само две от хилядите суперлативни оценки на читатели за романа "Жило и мед" в интернет, книга, задържала се седмици наред в най-престижната класация на Германия – тази на сп. "Шпигел". А известният съвременен автор Бела Болтен казва:

"Хани Мюнцер ни е поднесла произведение, което взривява жанровите граници. Исторически роман. Социален роман. Любовен роман. Шпионски роман. Използвайки с лекота възможностите на жанровете, авторката е сътворила една невероятно плътна история. Просто една прекрасна книга."

 Но какво се съдържа в тази необичайна книга с още по-необичайното и непреводимо заглавие "Honigtot", съставено от думите "мед" и "мъртъв", което българските издатели се опитаха да претворят с един стих от самото произведение – "Жило и мед".

Авторката ни пренася в Мюнхен на двайсетте и трийсетте години. В атмосферата на един богат и творчески град, възраждащ се с плам и размах след световна война. В тази атмосфера живее семейството на еврейския лекар Густав Берхингер и неговата немска съпруга, младата оперна прима Елизабет Малпран. Ала над Германия облаците се сгъстяват и животът на хората с еврейска кръв става несигурен. Младото семейство замисля план за бягство, при който първо трябва да отпътува д-р Берхингер, а след него съпругата му с двете деца Дебора и Волферл.

Но след заминаването си Густав Берхингер изчезва. И Елизабет тръгва да го издирва в Берлин, използвайки славата си на певица. Минават години, през които тя среща щурмбанфюрера от СС Албрехт Брунман, красив и галантен млад мъж. След дълго ухажване той успява да я склони да се омъжи за него. За нея този брак е средство да опази живота на децата си Дебора и Волферл, които носят еврейска кръв. Но без да подозира, Елизабет сключва истински пакт с Дявола…

Осемдесет години по-късно младата американка Фелисити тръгва по следите на семейната история в Европа. Разследванията й я повеждат назад в най-мрачната глава от летописа на миналия век, към драматичната съдба на нейната прабаба, прочутата оперна певица Елизабет Малпран, и дъщеря й Дебора… 

Любов, вина и изкупление са разрушили живота на двете жени и са хвърлили сянка през поколенията чак до личната съдба на Фелисити.

Творческият път на Хани Мюнцер – наричана "Кралицата на самиздата", "Тайната авторка на бестселъри", също не е обичаен за една писателка. Родена през 1965 г., тя се отличавала с богата фантазия още като дете и на шест години вече поглъщала всяка попаднала й книга.

Завършила гимназия в Сиатъл, живяла известно време в Щутгарт, после в Рим, основала собствен антиквариат, който просъществувал няколко години, работила дванайсет години в администрацията на голяма компания за коли под наем – с други думи, от момичето, заровено в света на книгите, не израснала писателка, както може да се очаква, а търговка. 

Но през 2013 г. с името Хани Мюнцер излиза в електронен вариант романът "Риболовци на души". Авторката – на 48 години – е издала сама произведението си и го е пуснала в мрежата. Романът става бестселър и не слиза седем седмици от Киндъл-класацията. Следват втора и трета част – със същия успех. И започва пътят на Хани Мюнцер към славата. Пред вратата й "се нареждат на опашка" най-големите издателства на Германия. Първият роман, постъпил в класическо издателство и издаден на хартия, е "Жило и мед", който я изстрелва в класацията на сп. "Шпигел". На въпроса защо в крайна сметка е дала произведенията си в издателство, а не продължава да ги издава сама в електронен вариант, Хани Мюнцер отговаря: "Защото искам книгите ми да стигнат до повече читатели. Електронни книги четат все пак доста под 10% от хората." И те стигнаха до милиони.

Днес авторката се е посветила изцяло на своето семейство – и на писането. Живее в Горна Бавария.

Сподели в: