"Живо действие" – лекция от Майа Антова – Майото

На 14 януари в 16:30 ч. в Националната художествена академия, ателие 7, ще се проведе лекция на  Майа Антова – Майото, – пърформанс артист. Темата е "Живо действие", а лекцията е в програмата на клуб„Визуална фантазия“ към НХА (основан 1993 г.).

Основател на клуба и негов почетен председател е проф. д-р Иван Газдов, д-р Петко Петков е куратор и медиатор.

Майа Антова – Майото е творец, който работи в областта на художествената инсталация и визуално-музикални пърформанси. Интересуват я социалните и човешки промени, вдъхновени от дигиталната революция, как човека използва и е използван от новите електронни продукти. Успоредно с артистичната си практика е съавтор и илюстратор на обучителни програми, учебници и наръчници за водна безопасност.

От 1998 г. взима участие в множество индивидуални и колективни изложби и фестивали, сред който са: Motorenhalle – Център за съвременно изкуство – Дрезден, Центърът за култура и дебат „Червената къща“, САМСИ – Софийски институт за съвременно изкуство, СГХГ – Софийска градска художествена Галерия,SOFIA UNDERGROUND международен пърформанс фестивал, Arte e Vita международен пърформанс фестивал – Майнц, BLAUVERSCHIEBUNG No3 – Лайпциг, галерия „Шипка 6“, галерия ХХL, Културен център KunstWERK – Дрезден, VIVACOM Art Hall – София, галерия KUB– Дрезден и др.

Майа Антова е магистър по семиотика на изобразителното изкуство към СУ „Св. Климент Охридски“ и в момента е редовен докторант към катедра „Изобразително изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“. От 1998 г. е член на сдружение „Изкуство в действие“, което е независимо сдружение на автори работещи в различни сфери на изкуството и артпедагогиката. Приоритет на сдружението са свободните, творчески изяви и младежки инициативи с експериментален характер.

Сподели в: