"Живот. Мечта" – Самостоятелна изложба на Боряна Венциславова

14 май – 16 юни 2013 г.

Откриване: 14 май 2013 г., вторник, 18.00 ч.

„Живот. Мечта” включва фотографски и филмови проекти, създадени по време на престоя на Боряна Венциславова в Лос Анжелис в рамките на резидентната програма MAK-Schindler.

Изложбата обхваща сериите „Вечния кастинг”, „Навсякъде се тресе”, видеото "Самодействие” и двуканалното видео "Американска мечта в действие".

Легендарата къща Case Study House # 22, построена от Pierre Koenig, е известно място на многобройни филмови и фотосесии и поради това служи като идеална сцена за концепцията в "Американска мечта в действие". Авторката заснема и записва в продължение на един ден хора, които е избрала чрез тридневен кастинг. Разказвайки собствените си истории, те много често навлизат в свързани с миграцията, асимилацията и отчуждението теми. „Вечният кастинг” и „Самодействие” показват трудността на процеса на избор, който е решаващ за кариерата им, както и за успеха на един филм.

„Навсякъде се тресе” разглежда заплахата от евентуално повторно огромно земетресение като предупреждение за очаквана катастрофа. Нестабилността в природата служи като метафора за несигурност, която е навсякъде около нас (финансовия, политическия и социалния живот например). 
––––––––––
Боряна Венциславова живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура по визуални медии/ дигитални изкуства в Университета по приложни изкуства, Виена.

Работи предимно в областта на фотографията, филм/видео, новите медии и инсталациите. Темите, които заемат централна роля в артистичните й проекти, са идентитетът, мобилността, маргинализацията както на индивида, така и на различни социални групи, миграцията, съжителството. В своите творби тя изследва ежедневни връзки и социални взаимоотношения и проучва взаимодействията между индивидуални и колективни истории.

Работите й са представяни в самостоятелни и групови изложби на международната арт сцена, както и на множество медийни и филмови фестивали. Печели редица награди, стипендии и субсидии, сред които и Държавна стипендия за изящни изкуства на австрийското културно министерството през 2013 г.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Галерия Бекерщрасе, Виена

Сподели в: