"Живот като на кино" – фотоизложба в НАТФИЗ

Фотографската изложба „Живот като на кино“ е първата част от проекта на Фондация „Стоян Камбарев”, включващ музикално турне на концерт филмова музика с мултимедия и фотографска изложба, вдъхновена от филмови  сцени на емблематични за световното кино филми. Той е арт продукция, която събира в едно концепции от кино, театър, музика и художествена фотография.

Тя ще може да бъде разгледана от 31 март до 6 април във фоайето на НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Фотограф и арт директор на проекта е Мариета Ценова

Повече за проекта:
 
Целта на проекта е да създаде уникално арт-събитие и да му осигури широка публика. Да направи интерпретация на влиянието на киното в живота на хората, проекцията му в съвременното изкуство и музикалното му влияние в различни социални среди. Проектът се финансира по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Министерството на културата на Република България. В реализирането му участват известни български продуценти, музиканти и  артисти като Деси Тенекеджиева, Мирослав Костадинов – Миро, Страцимир Павлов, Мариета Ценова и Борислав Казаков.

Фотограф и арт директор на проекта е Мариета Ценова в сътрудничество с асистентски екип от млади таланти, които Фондацията подкрепя. Работата по фотографиите включва селекцията на филми и емблематични сцени от тях, кастинги за модели, специален рисърч за локации сценография, костюмография, сценичен грим и коса, специално осветление. Поради неочаквания интерес към проекта от различни хора и социални групи, поради предложенията към селекцията филмова музика за концерта, фотографската част на проекта се разви в 33 фотографии, вместо предвидените 25. Поканени за снимки са 89 участника от различни възрасти, професии, образование, културни интереси. Сред тях са Джони Пенков, Джеки Стоев, Константин Вълков, Андре Токев, Огнян Видев, Миленита, Георги Лозанов, Стефан Китанов, Елена Алексиева, Тома Марков, Кирил Златев, Антони Георгиев… В проекта участват и деца, ученици и студенти. Общото между всички участници са интереса, любопитството и любовта към киното. Привързаността към любими герои и филмови звезди, към филмвата музика. 

Изборът на филмите е селекция от филмови течения, маркирали миналия век – италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи…

Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени. Те са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, вдъхновени са от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Визиите са индиректни препратки, сходства в интериори, лица, ситуации, разпознаваеми визуални кодове, физическа прилика с актьорите или реални истории, свързани с филмови сценарии.

Турнето на концерта с изложбата започва на 25.02.2016. Градовете, в които ще бъде реализирано са София, Пловдив, Варна, Добрич и Търговище. Концертът включва и мултимедийна визия в която ще бъдат показани откъси от филмите, участващи в изложбата, както и кадри от работната атмосфера по заснемане на фотографиите.

Асистентски екип по проекта: Димитър Дачев, Леа-Тереза Кирилова, Росица Петрова.

Някои от филмите, интерпретирани в проекта:
До последен дъх, реж. Ж.Л. Гдар
Кабаре,  реж. Боб Фос
Големият Лебовски, реж. Братя Коен
Само любовниците остават живи, реж. Уес Андерсон
Дивият, реж. Ласло Бенедек
Фотоувеличение, реж. Антониони
Кръстникът, реж. Франсис Форд Копола
Козият рог, реж. Методи Андонов
007: Skyfall ,реж.Сам Мендес
Две димящи дула, реж. Гай Ричи
Кафе и цигари, реж. Джим Джармуш
Кучета в резерв, реж. Тарантино
Изгубени в превода, реж. София Копола
Барбарела, Роже Вадим

Скъпа моя, скъпи мой, реж. Едуард Захариев
Модерни времена, реж. Ч.Чаплин
Ах този джаз, реж. Боб Фос
Най-добрата оферта, реж. Джузепе Торнаторе
Жул и Жим, реж. Ф.Трюфо
Закуска в Тифани, реж. Блейк Едуардс
Списъкът на Шиндлер, реж. Стивън Спилбърг
Бъч Касиди & Сънданс Кид, реж. Джордж Рой Хил
Циганско време, реж. Емир Кустурица
Батман завинаги, реж. Джоел Шумахер
И корабът пътува, реж. Ф.Фелини

Сподели в: