"Животът пред теб" от Ромен Гари

Ромен Гари е известен френски писател, единственият двукратен лауреат на наградата "Гонкур". Автор е на няколко прекрасни романа, сред които "Сияние на жена", "Корените на небето", "Големият дрешник", а сега ви представяме книгата му  "Животът пред теб".

Трайна тема в романите на Ромен Гари е разрушителното въздействие на "модерното общество" върху личността, нравите, хуманизма. Без да е привърженик на екзистенциализма, авторът стига до идеята за човека-чужденец в един хаотичен свят, в който всичко е ирационално и непредвидимо. Гари е брилянтен стилист, леко преминаващ от иронията към гротеската, а оттам – към неизразимата болка.

"Животът пред теб" е великолепен текст, без претенция, но с голяма мощ. Семпли думи, наслагани смисли, сарзакъм в over дози, реализъм до пареща болка. Преводът на Красимир Мирчев – рядко добър.

Няколко цитата, заради които си заслужава тази книга да се прочете:

“Мисля, че животът трябва да се живее в най-ранна възраст, защото после се обезценяваш и никой нищо не ти дава даром”;

“За мен хероинът е долна работа. момчетата, дето си го праскат, се пристрастяват към щастието, и тогава прошка няма, защото то, щастието, е известно най-вече със своята липса … не държа обаче да съм щастлив, животът е за предпочитане”;

“Винаги ми се е виждало чудно, че сълзите са били запланувани още в началото. Ще рече, така са ни направили, да плачем. Може ли да не помислят? Кой уважаващ себе си конструктор ще ги надроби такива …”;

“Господин Хамил е голям човек, само дето обстоятелствата не са му позволили да стане такъв”.

Сподели в: