Животът е кухня – каквото си сготвиш, това ще ядеш

"Кухнята" е премиерният спектакъл на Младежкия театър "Николай Бинев" за новия театрален сезон 2015/2016 г. Кухнята е матафора за живота – всеки сам готви собствения си живот, по своя рецепта, сам съставя менюто си и какво си сготвиш, това ще ядеш.

Героите излизат кой бодро, кой сънено на сцената – в една голяма кухня на моден лондонски ресторант. Това е истинска кухня – с големи печки и хладилници, мощни вентилатори, много тенждери, тигани, тави, миксери, пасатори и т.н. По време на репетициите и създаването на постановката консултант по кулинарните въпроси е бил Ути Бъчваров, така че обстановката и действията на героите са автентични. Постепенно ритъмът се забързва, докато не достигне своя пик, когато започнат да идват клиентите и поръчките заваляват като дъжд, отначало с тихи капки, които се усилват до градушка.

Около 30-тина души играят едновременно – мащабна постановка с мащабна сценография. Всеки ден, рамо до рамо, в тежкия хомот на ресторантьорския бизнес изкарват хляба си хора от различни етноси и религии. Героите говорят, пеят, викат се, карат се, плачат, мечтаят на италиански, испански, гръцки, френски, немски и английски език. Има и един индиец. Пиесата е особено актуална днес, във времото на мултикултурализма, когато на едно място живеят хора с различна култура и традиции.

Репликите на героите звучат като рефрени, като истини, които се повтарят, за да може зрителят да си ги втълпи в главата:

"Изисква се квалификация" – това е дежурната фраза на главния готвач, който с нетърпение чака оставащите му три години до пенсия. Големият шеф на ресторанта и собственик пък се държи на ниво, гледа отвисоко буквално и преносно и най-много държи на своя подреден свят – ресторантът, в който всичко тече по план и установена програма, в която емоционалните преживявания и личният живот на персонала му нямат значение и трябва да бъдат държани далече от работата. Важното е бизнесът да носи пари.

Спектакълът поставя важните въпроси за живота като игра, който трябва ни носи спонтаност и радост и за мечтите. Остава ли ни време от работа да мечтаем, имаме ли смелостта да изречем мечтата си на глас. Всички мечти са важни – и големите, и малките: героите в кухнята мечтаят за приятелство, повече сън, барака за инструменти, мъже, един милион паунда. Мечтите на всички езици на еднакви, хората от всички етноси и религии обичат, колебаят се, преживяват разочарование в любовта и приятелството, ядосват се, перчат се, кокетничат, ухажват, гордеят се, тъгуват. Всяка професия и всяка позиция в кухнята е еднакво важна: от чистача и мияча на съдове до сервитьорите и управителя на салона. Всеки е малка, но ценна бурмичка в голямата машина на живота.

Представлението тече с различен ритъм, подобно на работата в кухнята – отначало започва бавно и постепенно се забързва в един луда надпревара, хаос, шок, стрес до пълно физическо изтощение. Кога да ти остане време за мечти! Краят ни приканва да си отговорим на въпроса: "Защо живеем?".

Актьорски състав:
Красимир Недев, Александър Хаджиангелов, Светослав Добрев, Деян Георгиев, Деян Цвятков, Петър Дочев, Симеон Дамянов, Никола Стоянов, Юлиян Петров, Вихър Стойчев, Стефан Мавродиев, Николай Луканов, Явор Спасов, Мартин Смочевски, Искра Донова, Койна Русева, Ангелина Славова, Ния Кръстева, Мариана Миланова, Гергана Христова, Кристина Янева, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова, Рая Пеева, Веселина Конакчийска, Мая Бабурска.

Пиесата е на британския драматург Арнълд Уескър. Това преставление е напарво върху превода на текста от преводача Златна Костова. Режисьор Владимир Люцканов, iценография Венелин Шурелов.

Повече за "Кухнята" вижте тук.

"Кухнята" ще гостува на 21 септември в Пловдив на фестивала "Сцена на кръстопът" и на 13, 14, 27 и 28 октомври в Младежкия театър.

Прочетете още:

Програмата на "Младежкият тетатър" за септември вижте тук.
 
С гостувания на два престижни фестивала Младежкият театър "Николай Бинев" започва сезона
В Младежкия театър започнаха репетициите на "Кухнята"

 

Сподели в: