Живопис на Румен Рачев в Националната художествена галерия

От 10 до 27 май, в Националната художествена галерия в София ще бъде показана изложба живопис на Румен Рачев.

Поредната интересна изложба в столичната галерия Нюанс ни дава възможност да се запознаем с живописните размишления на един от най-известните ни български художници – Румен Рачев.

Художник с провокиращо въображение, Рачев, е един от тези автори, които не спират да експериментират. Неговите картини са творби на скитник, който не признава никакви ограничения. Както повечето творци, той обича свободата на изказа в своето изкуство. И въпреки че в техническо отношение е пристрастен към живописта не поставя граници между нея и рисунката. Рисунката за него остава основа на творчески търсения и открития и показва много от възможностите му като художник.

В настоящата експозиция, паралелно с най-новите си живописни платна и рисунки, са включени и няколко по-стари работи, които служат само за акцент. Композициите представят част от заобикалящия ни свят, пречупени през номадските възприятия на художника.
Рачев притежава разностранни творчески интереси и таланти, той е и музикант. Това е една от причините музикалната тема да присъства както в тази изложба, така и през целия му път на развитие като творец. Енергията, настроението и богатата гама от звуци в джаза са пресъздадени върху платното чрез цвета. Фигурите са само контур на усещането, а богатият колорит е многообразието на тази музика. За него цветовете са звуци, а звуците – цветове. Не може да рисува без музика, нито да слуша джаз – без да вижда странни жени с пъстри очи. Неслучайно той определя своя начин на рисува с джазовото понятие „фюжън“ (сплав, смес), като споделя: "Искам изкуството ми да звучи точно така – фюжън: едновременно интелектуално и топло …“

Сподели в: