Живопис, графика, акварели – в обща изложба "Колекционeрът"

Живопис, скулптура, графика, фотография, инсталации, видео и пърформанси ще бъдат показани в изложбата "Колекционерът", която се открива днес в софийската галерия "Леседра" (ул. "Милин камък" № 25).

Експозицията и подборът на произведенията в нея има благородното намерение да откъсне колекционерите на т. нар. "стари майстори”, от техните антики и да им покаже колко качествено и стойностно е съвременното изкуство. Още повече изложбата е насочена към новите и млади колекционери, които инвестирайки в съвременни автори, инвестират в бъдещето на своите колекции. Старите майстори в повечето случаи са достигнали най-горно ниво на цена, докато качествените и доказали се съвременни автори тепърва ще постигат все по-нови и високи стойности в следващите 5, 10, 20 години.

Ще бъдат показани живопис, графика и акварели (произведения от 70-те години на миналия век до днес) от живите класици на българското изкуство Румен Скорчев, Христо Стефанов, Любен Зидаров, Генчо Денчев, Николай Майсторов, Михаил Петков, Ганчо Карабаджаков, Любен Диманов, Стоян Цанев, Милко Божков и др, както и произведения на световноизвестните японски графици Масахиро Фукуда, Тошими Китано, Ацуо Саказуме, живопис и скулптура на Хлоуи Ди Нобъл от САЩ, гравюри на дърво от Роза Габриел, Германия, живописни платна на Ли Ду Шик и Парк Ханг Рюл от Корея. Публиката може да види също инсталации на Добромир Иван от началото на 90-те години на миналия век, някои от които са вече не само исторически, но и пророчески -като тази, която е посветена на Симеон Втори, както и "Уловени мигове” – Video Stills от акции, хепънинги и пърформанси от края на 80-те  и началото на 90-те години на миналия век на Димитър Грозданов и Албена Михайлова, Георги Тодоров, Филип Зидаров, Венцислав Занков и др.

Изложбата продължава до 10 януари 2009 г.

Сподели в: