Живата легенда на танца Владимир Василев ще води журито на Международния балетен конкурс във Варна

Живата легенда на танца Владимир Василиев от Русия ще е председател на журито на предстоящия юбилеен Международен балетен конкурс Варна. Първото балетно състезание в света ще празнува 50-тата си годишнина с редица специални събития.

Патрон на надпреварата ще бъде вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Форумът ще се проведе под егидата на UNESCO и под патронажа на генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Юбилейният конкурс и неговият престиж са принос за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. Кметът на Варна Иван Портних заяви вече подкрепата на Община Варна за голямото събитие. 

По традиция високият балетен форум започва в средата на юли в Летния театър на морската столица.

Василиев е единственият носител на Голямата награда в историята на балетната олимпиада. Призът от Варна слага началото на световната му кариера на балетен артист. Той е идвал отново в града на световния триумф, но като член на журито на конкурса и като участник в супергала вечерта “Среща на поколенията”. Творчеството на легендарния балетист и на напусналата ни негова партньорка Екатерина Максимова ще бъде почетено с прожекция на документален филм. За пръв път ценителите във Варна ще открият другата страст на Василиев – да създава ярка живопис. Той ще избере най-силните си платна за изложбата си в България. А за радост на младите балетни дарования Владимир Василиев ще преподава в Международната лятна балетна академия, която ще се проведе в дните на конкурса. Виртуозът е избрал за тема на своя майсторски клас балета “Дон Кихот” и ще сподели майсторските си умения и опит безвъзмездно.

“Поканили сме и други знаменитости, чиито имена са свързани с тази сцена и които ще присъстват в журито и като гости на конкурса. Очакваме чудото “Варна” отново да се случи и то по особено бляскъв начин в чест на половинвековния му юбилей” – споделя Соня Димитрова, член управителния съвет на фондация “Международен балетен конкурс Варна”. Тя припомня, че през годините Варненската олимпиада е дала шанс на младите артисти и на ценителите да се срещнат с балетните школи на 32 държави от цял свят. Лятната сцена на Варна изигра роля на летящ старт за звезди като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Михаил Баришников, Патрик Дюпон, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Хосе Мартинес. 

На 25 януари от 12.30 ч. в столичния храм “Света София” ще бъде отслужена панихида в памет на доц. Емил Димитров, създател и дългогодишен стожер на Варненската балетна олимпиада, който ни напусна преди 3 години. Делото му продължават неговият син Димитър Димитров, председател на фондация “Международен балетен конкурс Варна” и дъщеря му Соня Димитрова, член на управителния съвет на фондацията, решени да продължат да държат високо реномето на първия балетен конкурс в света.

Сподели в: