"Жестокият месец" – инспектор Гамаш във вихъра на разследването

Романът "Жестокият месец" от Луиз Пени (издателство "Софтпрес") е третата книга, в която инспектор Арман Гамаш разследва мистериозно убийство в селцето Трите бора. Този път Пени заимства заглавието на романа си от известната поема на Т.С. Елиът „Пуста земя“, смятана за крайъгълен камък на модерната поезия.

Април е най-жестокият месец, ражда
люляци от мъртвата земя, смесва
спомен и желание, движи
тъмни корени с пролетния дъжд.

Т.С. Елиът, из поемата „Пуста земя“
(превод Цветан Стоянов)

Връзката между цитата от поемата и сюжета на романа е видим и с невъоръжено око – април се оказва жесток и безмилостен и преди да отключи вратите към дългоочаквано ново начало, месецът поднася смърт. Навръх Великден няколко от жителите на Трите бора решават да се съберат в прокълнатото имение на хълма, за да проведат спиритичен сеанс и да очистят старата къща от злото.
Но вместо да прогонят духовете от нея, помагат за създаването на още един. Забележителна жена, обичана от всички в околността, умира от страх по време на сеанса. Освен ако не е убита…

* * *
Канадската авторка на криминални романи Луиз Пени вече е добре позната на читателите. Първите две книги от поредицата, поставила начало на писателската ѝ кариера, пренесоха читателите в канадската провинция, сред горите на Квебек в идиличното селце Трите бора, където хората са добронамерени, спокойни и не заключват вратите си. И все пак вече два пъти брилянтния, но изпаднал в немилост инспектор Арман Гамаш пътува до Трите бора, за да разследва жестоки, шокиращи убийства.

Луиз Пени започва писателската си кариера късно, но първият ѝ роман „Убийството на художника“ бележи един от най-звездните дебюти в историята на криминалния жанр с единайсет литературни награди. Дванайсет книги по-късно, Пени е единствената в света петкратна носителка на престижната награда „Агата Кристи“ и няма литературно отличие за криминален роман, с което поредицата за разследванията на инспектор Гамаш да не се е окичила.

Вижте още:

"Убийството на художника" – истински криминален роман от Луиз Пени

Сподели в: