Жерар Депардийо и Ален Делон – в "Астерикс на Олимпийските игри"

Астерикс, Обеликс и техните приятели се включват във великите Олимпийски игри в Атина. Те са решени да вкусят победата, но срещат голяма съпротива от страна на гърците и римляните. Дали Астерикс ще заслужи златен медал? Или ще страда от унижението на загубата?

Всичко започва като една детска мечта. Томас Лонгман отдавна желае да влезе в ролята на Астерикс на големия екран. Именно той е отговорен за пренасянето на образа на малкия гал в киното. Голям почитател на комиксите на Рене Госини и Албер Юдерзо и сигурен в успеха на кино адаптацията, петнадесет години по-рано Лонгман – син на светилото на френското кино Клод Бери, поставя основите на проекта и заедно с дъщерята на художника на Астерикс – Силви Юдерзо, организира среща между двамата мъже. През 1999 г. е реализиран първият проект: “Астерикс и Обеликс срещу Цезар”, режисиран от Пол Бризи и гледан от девет милиона зрители само във Франция. “Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра”, режисиран от Ален Шаба през 2002 г., печели сърцата на петнадесет милиона френски зрители. Когато излиза и третият филм от поредицата – “Астерикс в Испания”, Томас Лонгман решава заедно със своята компания "La Petite Reine" и със съдействието на продуцентската къща "Pathé", да реализира нова кино адаптация на приключенията на малкия гал.

Той се спира над комикса “Астерикс на Олимпийските игри”. “Това е една от най-зрелищните авантюри на Астерикс. Сюжетът дава възможност за работа с актьори от различни националности, но най-вече от Европа”, споделя Томас Лонгман. Той гледа на историята като на материал, подходящ за комедийния жанр, подходящ за един филм, изпълнен с екшън и приключения. Но преди да задвижи реализацията на проекта заедно с Албер Юдерзо, Лонгман решава да се съсредоточи над своя сценарий. Той работи съвместно с екип от писатели – Оливие Даза, Александър Шарло и Франк Мание, на които дава две насоки на мислене: двубой между Цезар и Брут, негово осиновено дете, което иска да го измести от трона и една любовна история между млад гал и гръцката принцеса, чиято ръка е обещана на победителя от Олимпийските игри.

Паралелно с писането Томас Лонгман мисли и за екипа от актьори. “От петнадесет години мечтая за кино адаптация на Астерикс. Още тогава имах идеи за дуото Цезар и Брут”, разказва той. Първата идея – Ален Делон в ролята на Юлий Цезар и Беноа Полвоорд като Брут. Лонгман разсъждава над ситуациите, които сценаристите могат да създадат, за да противопоставят баща и син, и митичната кинозвезда и белгийския актьор, който не познава граници. Третата идея – търсенето на един нов, различен Астерикс. Няколко месеца по-късно Кловис Корнияк приема предизвикателството. Четвърта идея – Лонгман търси европейски актьори за второстепенните роли – комици от новото поколение, актьори които да са популярни в своята страна (Майкъл Були Хербиг и Сантяго Сегура). И последната пета идея – големи спортисти, които да направят приключението още по-вълнуващо.
 
За режисурата Лонгман избира Фредерик Форестие, с който е работил над “Boulet” – комедия с участието на Жерар Лонван, Беноа Полвоорд и Хосе Гарсия. Той застава и зад камерата на продукцията като съ-режисьор.

Чак след завършването на първата версия на сценария – смесица между хумора на комикса, неочаквани обрати и забавни ситуации,  Лонгман успява да вербува Албер Юдерзо, Ален Делон и Беноа Полвоорд за проекта. Всички приемат с охота. Амбицията на продуцента е голяма и скоро бюджетът на проекта става 75 милиона евро – най-скъпият филм в историята на френското кино.

"Астерикс на Олимпийските игри"
Премиерна дата в България: 22 август  2008 г.
Производител: "La Petite Reine", "Pathe International", "TriPictures", "Canal Plus", "Constantin Film"
Световен разпространител: "Pathé Distribution"
Оригинално заглавие: “Asterix Aux Jeux Olympiques”
Националност: Франция
Световна премиера: 25 януари 2008 г.                                                                                          
Времетраене: 1 ч. 57 мин.
 
Режисьори: Фредерик Форестие, Томас Лонгман    
Редактор: Марилин Монтьо
Сценаристи: Рене Госини, Албер Юдерзо
Художник: Алин Бонето
Оператор: Тиери Арбогаст  
Костюми: Мадлин Фонтен
Продуценти: Томас Лонгман, Жером Сейду                       
Специални ефекти: Кристиян Гийон
Музика: Фредерик Талгрон
По оригиналните комикси на Рене Госини и Албер Юдерзо.

В ролите: Жерар Депардийо, Кловис Корнияк, Беноа Полвоорд, Ален Делон
  

Сподели в: