Женски гласове в българската литература – литературно четене в НДК

На 17 май, неделя, от 17:00 ч. в зала 4 на НДК ще се състои литературно четене "Женски гласове в българската литература". Участват Миглена Николчина, Кристин Димитрова, Здравка Евтимова, Светлана Дичева. Модератор на срещата ще бъде Светлана Дичева.

Организатори:
Националният център за книгата
Клуб на българските писателки

В програмата:

Миглена Николчина – три стихотворения от цикъла „Анорексия” и три стихотворения от Дора Габе

Кристин Димитрова – откъси от “Ефирни песни и тайни служби”, която скоро предстои да излезе от изд. “Колибри”. Книгата изследва образа на България в британската и амриканската преса през приода 1980- 2000 г.

Здравка Евтимова – откъс от романа си “Четвъртък”. Това е романът, публикуван под заглавие “Sinfonia Bulgarica” от издателство Fomite Books, САЩ, 2014; под заглавие “Sinfonia” от издателство Salento, Италия, 10
март 2015г ; и през март тази година – в Македония под заглавие “Четврток”, издателство Antolog.

Светлана Дичева – откъс от разказа „Любовният танц на императорските орли” от сборника с разкази “Парти
за разглезени самотници”, изд.“Унискорп“(2014). Светлана Дичева ще представи и Клуба на българските писателки.

Миглена Николчина пише стихотворения и разкази. Авторка е на изследвания в областта на литературата. През 90-те години е главен редактор на в. „Литературен вестник“. Създател и главен редактор на списание „Алтера“. Авторка на няколко стихосбирки, сборник с разкази и много теоретични изследвания.

Кристин Димитрова е поетеса и писателка, публикувала е много стихосбирки, сборници с разкази, а романът й
Сабазий е преведен на руски, румънски и немски; авторка е на сценариите „Козел“ по Йордан Радичков и „Етиен“ по идея на едноименния й разказ.

Здравка Евтимова е авторка на кратки разкази, публикувани в над 30 страни, носителка на национални и международни награди. Нейни романи са публикувани в САЩ, Италия, Македония.

Светлана Дичева, журналист в БНР, водеща на предаването за култура „Графити по въздуха“. Авторка на романи, сборници с разкази, една повест и пиесата „Миграцията на сьомгата“, която предстои да излезе. Романът й „Мона и Магелан“ е издаден в Сърбия.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

На снимката е Здравка Евтимова.

Сподели в: