Жени на тясно в Хамбара

Четвъртият поред сезон на дискусионния клуб "На тясно" в Хамбара започна силно с разговор за изложбата „Глобални феминизми“ на Бруклинския музей. Представи я една от участничките в нея — Боряна Росса, чието видео организаторките избират за корицата на каталога на изложбата, откриваща Център за феминистко изкуство в Бруклинският музей. Освен че изложи концепцията между обичайните образи на жената — като майка и секс-символ — и острите реакции във вездесъщата медийна логика на скандала, Боряна Росса попита защо в една изложба, която представя феминизма като глобален, изпада силното движение за еманципация в историята на реалния социализъм. Дискусията се разпростря в широките рамки между фронтменството на мачизма и въпросите доколко основателни са изобщо каквито и да било женски претенции към социалния контекст (В. Занков) и един конкретен изкуствоведски интерес към изложбата в Ню Йорк и мястото й сред други подобни събития (Я. Бубнова) или към творческия път, който извежда една критично разграничаваща се от феминизма художничка до корицата на американска сбирка за женско изкуство (А. Георгиева).

Записът
на дискусията може да се чуе на следния адрес: http://kulturserver-berlin.de/home/ctrl-z/close_up/2007_2008/audio/11_10_2007.mp3 .

Програмата
на инициирания от Венцислав Занков дискусионен клуб, залагащ на неформалната атмосфера, активната публика и борбеността на презентиращия, продължава с прожекцията на филма „Сляпо петно“ (18.10.2007), пърформанси в Exit galery (25.10.2007), а по случай Деня на будителя ученици от английската гимназия ще аргументират за и против емиграцията (1.11.2007). Очаквайте още четене-пърформанс на Тома Марков, а също и представяния на галерия „Пистолет“ и Леда Екимова и Любомер Армутиев. И още много всеки четвъртък от 18:30, „На тясно“ в „Хамбара“, ул. 6-ти септември 22.

Сподели в: