Жени Захариева – 40 години на сцената

За Варна е чест, че пианистката от световна класа Жени Захариева, известна със своите проникновени и изящни интерпретации, представител на голямата българска изпълнителска школа, ще отбележи със свой рецитал именно във Варна 40-години успешна творческа дейност на българска и международна сцена. На 4 май от 19.00 ч. в Kонцертното студио на Радио Варна Жени Захариева ще изпълни последните творби на Йоханес Брамс на новия роял на радиото, един от концертните модели на световната марка „Стейнуей”, която тя много цени. Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” – модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.

Ето как самата Жени Захариева представя музикалния избор за своя рецитал в Радио Варна: „13-те последни пиеси на Йоханес Брамс са като равносметка на живота му – живот на една силна личност. В този поглед назад във времето съпреживяваме неговите победи и поражения, копнежи, висини и бездни. Монументалност и интимност… „Ние сме изградили човека в себе си дотолкова, доколкото сме били обичани и сме имали повод да обичаме”, казва Борис Пастернак и може би в тези думи е смисълът на Брамсовото послание.”  

Концертът се посвещава и на 110-годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци. В качеството си на председател на професионалния съюз, професор Жени Захариева е ревностен защитник на правата на артистите в трудната област на сценичните изкуства – личност, спечелила признание и като профсъюзен лидер и като блестящ изпълнител, изграждащ с опита си следващите поколения. Държавна опера Варна ще посвети поредица от свои концерти и спектакли на 110-годишнината на СБМТД и концертът-рецитал на неговата председателка е първият от тази поредица.

          
Жени Захариева е удостоена със следните награди:
Officier des Arts et Lettres – 2007 – Звание на Френското правителство
– “Златно перо`2004” на Радио ФМ класик;
– “Кристална лира`2003” за върхови изпълнителски постижения;
– наградата на Министерство на културата за 2002 г. за принос към българската музикална култура;

Жени Захариева беше избрана за посланик на българската култура по време на френското председателство на ЕС през 2008.

Пианистката развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър – Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър – Холандия, Лиежка филхармония – Белгия, Руски симфоничен оркестър – Москва, Сингапурска филхармония и Софийска филхармония ,Opera de Massy, както и на камерните оркестри: Ню симфониета – Амстердам, Дойче щрайхер солистен – Берлин, Пер Музика и Чечилия Консорт – Холандия, Й.С.Бах – Русия и др. Работила съвместно с диригентите: Томас Зандерлинг, Кристиан Бадеа, Лев Маркиз, Шарл Де Волф, Александър Мират, Давид Порчлайн, Вероника Дударова, Чарлз Аншбахер, Лоран Хиш, както и с почти всички български диригенти.

Осъществила е европейската премиера на концерта “Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора – част от клавирния проект на Фондация “Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.
   
Жени Захариева бе инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос – Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева бе наградена с орден от германското правителство. Германският запис беше откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт-дисковете. Записът се разпространява в САЩ и Канада от 2000 година.

Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” – модел  “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.

Реализирала е компактдискове за EMS – Брюксел, AVM Classics – Лондон, Veton – Ротердам, Gema – Берлин, Heritage Society – САЩ, Балкантон – София
   
През последните пет години изнася концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Води майсторски класове по пиано в Московската консерватория „П.И. Чайковски”, Парижката национална консерватория, Токио (Мусашино академия), Йокохама (Феррис колеж), Ню Йорк (Манхатън скул мюзик), Лятна музикална академия в Сан Даниеле – Италия, в Атина, както и ежегодно от 2001 г. в Лятна музикална академия “Русалка” на Черно море.

“ Hюансирано и пеещо туше,  прецизна артикулация… Действие достойно за ръка на майстор!…”       
в. “Ла Репюблик”, Франция“

"…Пианистка от световна класа!… С тънък усет за колорит и артикулация…”
сп. “Musical Heritage Revue” – САЩ

“Публиката бе завладяна от обаянието на артистката, от мащабното й експресивно изпълнение, както и способността й да предава безкрайните нюанси на чувството, благодарение на абсолютен контрол, подплатен с рядък артистичен темперамент…”
Ан Брайон, в. „Нувел Репюблик”, Франция, 01.04.2009 г.
 

Сподели в: