"Жената от миналото" гостува на Младежки театър "Николай Бинев"

Спекткълът "Жената от миналото" по Роланд Шимелпфениг ще се играе на 31.03 от 19ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" София. Представлението е продукция на ДКТ "Константин Величков" Пазарджик. Режисьор на постановката е Петър Денчев, преводът на Владко Мурдаров,а сценографията и костюмите са дело на Мариела Малова.

Петър Денчев е завършил режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "К.Сарафов" през 2010 г, където е работил по текстове на Гогол, Ведекинд, Жьоне, В.Хауф. Автор е на романа "Тъй, както мъж целува жена, която обича" (награда за Нов български роман "Развитие" 2007) и на много къси разкази в периодичния печат. Дипломира се със "Слугините" от Жан Жьоне. Текстът на Роланд Шимелпфениг  "Жената от миналото" е пресечна точка на много от темите, както в досегашния му театрален опит, така и от литературните му проекти. Постановката в Драматичния театър "Константин Величков" е режисьорският му дебют на професионална сцена.

Ето какво казва самият Петър Денчев за своя спектакъл:

"Едва ли съществува по-силна мотивация за последователността на човешките действия от паметта и нескончаемото желание за ревизия на настоящето. "Жената от миналото" трябва да бъде представление за неосъществените копнежи, за обещанията в минало време, защото обещанията в момента на собственото им изричане се превръщат в "минало". Дълбоко ме тревожи темата за вниманието и значението, което се отдава на миналото в днешния ден. Забравянето, че "миналото" не е просто сбор от случки, а това което сме в момента. Възприемането на времето като тотална величана всъщност е противопоказно за човека – той живее с мисълта за тази устойчивост. "Жената от миналото" разглежда времето като поток, в който обещанията не се изчерпват с изоставянето им в миналото. Времето тук е, както морална, така и метафизична категория. Подводните камъни – обещанията могат да преобърнат и най-стабилния кораб. Така, че внимавайте какво и на кого обещавате".

Авторът на "Жената от миналото", немският драматург Роланд Шимелпфениг, е един от най-плодовитите и добре приети млади театрални автори в Европа. За своите 44 години, той е написал 16 пиеси, които са преведени на 20 езика. Към по-значителните от тях принадлежат "Риба за риба", "Арабската нощ", "Амброзия", "Алиса в страната на чудесата", "Златният дракон". Роден през 1967 година в Гьотинген, Шимелпфениг първо учи режисура в Мюнхен. След това е назначен за помощник режисьор в Камершпиле, Мюнхен. Впоследствие става драматург на театъра. От 1996 година насам работи като автор на свободна практика. В течение на цялата 1998 година се занимава с преводи на автори от английски на немски
език. Най-големият му успех досега е пиесата "Арабската нощ", поставена за първи път през 2001 година в Щутгарт. Пиесата "Жената от миналото" е от най-новите му произведения, написана е през 2003 г.

Сподели в: