Жак Пепен споделя тайни в "Бърза кухня за всеки"

Култовият готвач Жак Пепен споделя своите кулинарни тайни в книгата "Бърза кухня за всеки" (Издателство "Сиела", Художник на корицата – Любомир Панов, стр. 240, Корична цена: 25 лв. )

Жак Пепен – човекът, успял да научи милиони американци как да готвят, демонстрира техниките, които е усъвършенствал в най-известните кухни в света, и споделя с вас как да приготвите простички, но изискани ястия за броени минути.

В бързата си кухня Жак не прави компромиси по отношение на вкуса и въпреки това ви спестява часове работа около печката.
Жак споделя ясно и точно тайните на кухнята си. Ще ви покаже как да подправите филе от сьомга и да го приготвите на слаба фурна направо в платото за сервиране. Ще можете да сготвите неповторимо вкусна домашна зеленчукова супа и да опечете картофи или сочно месо за двойно по-кратко време. 

Освен това ви показва как да приготвите възхитителни ястия с продуктите, които разполагате: пюре от боб, което гостите ви никога няма да забравят, копринено гладки супи и карамелизирани праскови.

С „Бърза кухня за всеки” на Жак Пепен ще се уверите, че най-вкусната храна винаги е най-простичката.

Пастет от треска

Продукти за 4 порции:
около 350 г солена треска, накисната за 6–8 часа
в студена вода, за да се премахне излишната сол (сменете водата два пъти през равни интервали)
1¼ чаени чаши обелени картофи, нарязани на кубчета
1    чаена чаша мляко
6    малки или 4 големи скилидки чесън, обелени и смачкани
¼   чаена лъжичка семена копър
¼   чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
¼   чаена чаша екстра върджин зехтин
сол, ако е необходимо около 16 филийки (всяка с дебелина около 1 см) от франзела, запечени за 6–8 минути до златисто в тавичката на фурната, предварително загрята на 200ºС

Този фин пастет от осолена треска е за четирима, но можете да направите двойно повече и да замразите остатъка в малки огнеупорни съдове. Така ще имате готов пастет, който трябва единствено да пъхнете във фурната и да сервирате с препечени филийки, когато дойдат гости, независимо дали са очаквани или не.

Непременно опитайте готовия пастет, за да се уве- рите, че няма нужда от сол.

Поставете обезсолената треска в тенджера, налейте студена вода, така че да я покрие, и изчакайте да заври. Намалете котлона и оставете да къкри около 5 минути. Отцедете в гевгир. Когато рибата се охлади достатъчно, за да можете да я обработите, обелете кожата, ако има, и я запазете, след това отстранете и изхвърлете костите и ципите. Накъсайте рибата на парченца и ги върнете в тенджерата при кожата, картофите, млякото, чесъна и се- мената от копър. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете на тих огън без капак за около 20–25 минути, докато картофите и рибата омекнат.

Прехвърлете съдържанието в купата на кухненски робот и разбивайте около 10 секунди. Добавете черния пипер и продължете да разбивате, като същевременно долива- те зехтин през отвора на капака. Пастетът трябва да е съвършено гладък. Пробвайте, добавете сол, ако се нала- га, и продължете да разбивате, докато цялото количество се поеме. (Получават се около 2½ чаени чаши.)

Сервирайте топло върху препечени филийки от франзела.

Варианти

Ако искате да сервирате пастета като гратен. Прехвърлете пастета в огнеупорен съд и го оста- вете, за да го довършите по-късно, или го замразе- те. Когато е готов за печене, загрейте фурната на
200ºС. Поръсете с 1 супена лъжица „Пармезан“ и печете двайсетина минути (поне 10 минути пове- че, ако гратенът е бил замразен), или докато отгоре хване приятна златистокафява коричка. Поднесете с препечени филийки от франзела.

Ако искате да сервирате пастета като гратен с варени яйца. Пуснете 4 яйца във вряща вода и варе- те на тих огън 5 минути. Охладете под струя студе- на вода, обелете и оставете в студена вода, докато довършвате гратена. Междувременно подгответе гратена както е описано по-горе и загрейте фурната на 200ºС. Печете гратена 15 минути, след това го извадете и направете 4 еднакви вдлъбнатини. По- ставете по едно охладено яйце във всяко гнездо. За- лейте яйцата и гратена с ⅓ чаша пълномаслена сме- тана, след това поръсете яйцата с ½ супена лъжица настърган „Пармезан“. Върнете гратена във фурна- та за още 5 минути, или докато отгоре покафенее. Поднесете топъл с препечени филийки от франзела.

За солената треска

Можете да си купите солена треска в повечето супер- маркети и магазини за риба. Аз обаче предпочитам норвежката.

Първата стъпка при подготовката на солената треска е обезсоляването в студена  вода.Накиснете я за една нощ или за ден, като смените водата поне два пъти. Оставете я в хладилника в затворен съд. Понякога солената треска е  с  костите, които могат да бъдат отстранени, след като я сготвите. Ако треската е с кожа, аз смилам и нея, тъй като тя придава по-пухкав и кремовиден вид на пастета.

Прочетете още:
„На един черпак разстояние“– заедно с филма излиза и книгата
Кулинарни книги за подаръци