"Ехо от "Киномания` 2008" – във Варна

Фестивалният и конгресен център във Варна организира "Ехо от "Киномания 2008” от 1 до 4 декември 2008 г. в зала "Европа”, съобщиха оттам. Панорамата включва 4 филма, които ще се прожектират в зала "Европа” от 20 часа. Билетите са по 5 лева.

1 де
кември
"Вики Кристина Барселона"
– премиерен филм на Испания
Режисьор: Уди Алън.
В ролите: Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол, Пенелопе Крус.
Последният филм на Уди Алън отбелязва както връщането му към добрата форма, така и към темата за импулсивната любов, този път ситуирана в съблазнителната Барселона. Героините са Вики – сериозна студентка, която специализира каталунска култура и нейната приятелка Кристина. Докато прекарват лятото в Барселона с братовчедката на Вики – Джуди, те срещат латино съблазнителя Хуан Антонио – художник с волен дух, който ги кани да прекарат уикенда заедно. Той и Кристина изглеждат създадени един за друг, но събитията претърпяват изненадващ обрат, който води до усложнения за всички въвлечени. Ситуацията става още по-объркана, когато се появява темпераментната бивша съпруга на Хуан Антонио – Мария Елена.
Плетеницата от романтика и страст е разиграна на фона на озарените от слънцето забележителности на Барселона, а големият испански оператор Хавиер Агиресаробе ("Говори с нея”, "Морето в мен”) кара градът и актьорите да изглеждат още по-привлекателни.

2 декември
"Необвързаност" –
премиерен филм на Франция, Израел, Германия и Италия
Режисьор: Амос Гитай.
В ролите: Жюлиет Бинош, Жана Моро, Лирон Лево, Дана Ивги, Барбара Хендрикс.
Вселената на "Необвързаност” е разделена между Франция и Израел.
В първата половина на филма младият израелец Ули пътува до Франция за погребението на баща си. Там той среща своята френска полусестра Ана. Настроението се колебае между спокойна среща и игриво чувство на преоткрита връзка. Докато всеки от тях се хваща за принудителната необвързаност с обичния и очевидно оказал голямо влияние върху тях баща, роднините откриват в своята собствена новообвързаност утеха и радост. Реалността нахлува под формата на бащиното завещание, чието съдържание шокира Ана, разкривайки тайни от миналото, за които е била убедена, че само тя знае. Принудена да последва желанието на баща си и да се върне в Израел с Ули, Ана се сблъсква с настоящата реалност в страната.

3 декември
"Кечистът"
– премиерен филм на Франция и САЩ
Режисьор: Дарън Аронофски.
В ролите: Мики Рурк, Мариса Томей, Евън Рейчъл Ууд.
В "Кечистът” Мики Рурк възвръща позицията си на един от най-добрите американски актьори. Няма да е преувеличено да се каже, че Рурк изживя предварително съдбата на героя си, водейки кървави мачове за евтино развлечение. Режисьорът Дарън Аронофски изчиства историята от целия фалшив сантимент и създава чисто въздействащ филм, в който Рурк прави най-добрата си роля до момента. През 80-те години Ранди Робинсън – Тарана, е бил на върха в своя спорт, но 25 години по-късно той е в капана на единственото си умение – да се бие с други мъже за пари. Това не е безопасната пантомима, в която се е превърнал професионалният кеч в публичното съзнание, а поредица от изтощителни, непредавани по телевизията борби пред тълпи, крещящи за кръв. Извън ринга животът му се състои само от болезнена връзка с отчуждената му дъщеря Стефани и нерешителен романс със стриптийзьорката Касиди. От тези парчета Ранди започва да съгражда живота си наново.
По размаха на внушенията си и силата на въздействието си "Кечистът” често е сравняван с шедьовъра на Скорсезе "Разяреният бик”.
Филмът е отличен с голямата награда "Златен лъв” на Международния кинофестивал във Венеция през тази година.

4 декември
"Дива кръв"
– премиерен филм на Франция и Италия
Режисьор: Марко Тулио Джордана.
В ролите: Моника Белучи, Лука Дзингарети, Алесио Бони.
Филмът е създаден по истински случай и разказва за живота и смъртта на двама от най-известните италиански актьори от времето на Мусолини и така наречения период на "киното на белите телефони” – Освалдо Валенти и Луиза Ферида, чиито тела са намерени след края на Втората световна война. Валенти и Ферида се срещат в Рим в момент, когато той е известен, а тя търси възможност да попадне на големия екран. Отначало Валенти не обръща внимание на младата актриса, но след като аристократът Голфиеро Голфреди й помага да стане прочута, Валенти я издирва и свързва живота си с нея. Когато през 1943 г. немците разделят Италия на две, Валенти и Ферида заминават на север, където се отдават на любовта си, кокаина и изкуството, свързвайки имената си с фашисткия режим, до деня, в който страната е освободена и партизаните ги разстрелват.

Сподели в: