Етно джаз, фънк и фюжън, портрети и театър на Art Space 13 – 19 юли

И през тази седмица Art Space лятна сцена до НДК представя млади и все още неизвестни автори. Талантът и ентусиазмът им са заразителни

На 14 юли е откриването на изложбата "Приятели мои" на Рада Крачанова. Рада рисува портрети. Рисува познати и непознати лица. Вглежда се в тяхното излъчване, жестове и погледи, движението им, странните им навици – всичко, което кара картините да оживяват. Цветовете, лицата, живостта и многообразието вдъхновяват Рада. Избира маслените бои, за да постигне пластика и експресивност на портрета. Рада Крачанова е студентка в първи курс в Националната художествена академия, специалност Живопис в ателието на Андрей Даниел.

Побъркани от любов” по Сам Шепард в прочит и изпълнение на новата Театрална формация "Чарли" от Пловдив може да се види на 19 юли. В истеричната болезненост от взаимността на невъзможната любов са се вгледали седем театрали на прага на дипломирането си. „Спектакълът трябва да се играе безжалостно и без антракт” това е ремарката на автора и младите артисти безжалостно са вплели съдържание и форма. Театър и видео, сценография и мизансцен изграждат общото внушение за водовъртеж, обтегнатост и невъзможност. Торнадо от чуства и безпощадно раздаване ни предлагат актьорите в една битова психологическа драма, загубила битовизма си в метафоричния прочит. Спектакълът е реализиран със съдействието на OPEN STUDENT FEST 2012 – Пловдив. Това ще бъде третото представление на “Побъркани от любов” и е премиерно за София.

Петък вечер е време за музика. На 13 юли 13-те музиканти на “Point of view Orchestra“ ще гостуват на ART Space. Музиката им е изцяло авторска, базирана главно на българския фолклор и умело преплетена с други стилове като джаз, фънк, фюжън, както и с музиката на различни етноси – кубинска, арабска, циганска, еврейска, турска, арменска, индийска, африканска и други представени с уникални аранжименти и модерен саунд. Смесването на ритми и полифонични похвати отразява класическия начин на мислене, а смяната на ролите на някои инструменти, водеща до характерни за проекта структурни промени в аранжимента, завършва музикалната картина.

Point Of View Orchestra

Една нестандартна група с нестандартна музика и външен вид, определяща се като подземна банда – „Антаноба” – ще събере своите почитатели на 14 юли.

За децата в неделния седобед ще има клоуни, балони, игри и много фокуси. Детските лица ще изрисуват и ще разсмеят актьорите от Астер шоу.

ART Space предлага разнообразна кинопрограма от понеделник до сряда. Горещи страсти в „Лопе де Вега – разпътник и съблазнител” – Испания-Бразилия, 2010; музикалната комедия „Улични танци” – Великобритания, 2010 и „Цирк Колумбия” – Босна и Херцеговина-Франция-Великобритания-Словения-Германия-Белгия-Сърбия, 2010.

Програма на ART Space – лятна сцена до НДК
13 – 19 юли 2012 г.

13 юли, петък
20:00 ч. Концерт на „Point of view Orchestra” или „Всичко е въпрос на гледна точка!”

Музиката на “Point of view Orchestra “ е изцяло авторска, базирана главно на българския фолклор и умело преплетена с други стилове като джаз, фънк, фюжън, както и с музиката на различни етноси – кубинска, арабска, циганска, еврейска, турска, арменска, индийска, африканска и други, представени с уникални аранжименти и модерен саунд. Смесването на български неравноделни размери и афро–кубински ритми и полифонични похвати отразява класическия начин на мислене, а смяната на ролите на някои инструменти, водеща до характерни за проекта структурни промени в аранжимента на пиесите, завършва музикалната картина.
И тъй като "всичко е въпрос на гледна точка" групата вече има зад гърба си концерти с гост музиканти без значение какви са техните творчески търсения. Гост-музиканти на бандата са били както Теодосий Спасов, така и ъндърграунд изпълнителя Спенс.
Проектът е създаден от Минко Ламбов и е с постоянен състав от 13 професионални музиканти, доказали себе си както на български, така и на световни сцени. Всеки един от тях има свой характерен професионален профил, носи своя етнос, изповядва своята религия и със своята уникалност е неразделна част от пъзела наречен “Point of view Orchestra “. Те заедно застават зад идеята за един по–добър свят, доказвайки именно, че в пъстротата на света се ражда неговата красота, а красотата е субективно понятие, за което е нужна подходящата гледна точка.
цена на билетите: 7 лв.

14 юли, събота
19:00 ч. Откриване на "Приятели мои"- изложба на Рада Крачанова
Рада Крачанова е студентка в първи курс в Националната художествена академия, специалност Живопис в ателието на Андрей Даниел.

Рада Крачанова е студентка в първи курс в Националната художествена академия, специалност Живопис в ателието на Андрей Даниел. Изложбата "Приятели мои" е фокусирана предимно върху портрети. Рада Крачанова се занимава с изобразяването на свои близки и приятели, защото хората като цяло са една обширна и интересна за нея тема. Множеството артисти в академията я вдъхновява – тяхното излъчване, жестове и погледи, движението им, странните им навици – всичко това, което кара картините да оживяват.
Рада Крачанова избира за средство маслените бои, защото чрез тях може да се постигне много повече пластика и експресивност, допринасяйки за внушението на портрета.
вход свободен

20:00 ч. Концерт на група „Антаноба” – нестандартна група с нестандартна музика и външен вид, определят се като подземна банда
Явор /Яо Явката/ – вокал, китара и хармоника
Жана Арт – вокал, китара
Карен Зюмюртян – дудук, бас китара, соло китара, контра бас и класическа китара

Явор Илиев /Яо Явката/ завършва художествената академия през 1983г. със специалност скулптура и педагогика. Прави поредица от изложби ОХИ-та, композира песни, свири на китара и хармоника. Музиката му се превръща в „лице“ на хипи движението преди години. Песните на Яо се пеят сред почитателите ъндърграунд звученето.
Жанета Иванова /Жана Арт, лейди Джей, Джъни/ е богослов по образование и смесва в своите композиции мотиви на църковното пеене с рок и софт пънк. Вокалните стойности, които избира са също доста променливи, от нисък алт до „изтрещели груби психарии”. Обича акустичната китара, рисува, играе в самодеен театър, прави пърформънси, има издадена стихосбирка.
Карен Зюмюртян е третия член на Антаноба. Той свири на дудук, бас китара, соло китара, контра бас и класическа китара. С класическите си постановки обикаля ресторанти по Черноморието. Карен е преподвател по класическа китара, но обича да импровизира и да се впуска в нестандартното.
„Антаноба” твърдят, че демонстрирайки антисоциално поведение го преплитат и с романтика, размисли за отвъдното, гражданска позиция… Любимият им атрибут са безопасните игли…
цена на билетите: 6 лв.

15 юли, неделя
Астер шоу
17.00ч. – 19.00ч. – Клоуни – детско шоу, което въвежда децата в света на магията и чудесата.
Включва фокуси в сьответствие с възрастта на децата, игри, състезания, рисуване на лица, фигури от балони.
20.00ч. – 21.00ч. – Фокуси и музикално шоу с чанове – шоу за деца и възрастни
Разнообразни трикове с карти, халки, големи илюзии, музикално пътешествие около света с уникални български чанове и много други изненади, които са запазени за публика.
вход свободен

16 юли, понеделник
21:30 ч. Алберто Аман, Леонор Уотлинг и Пилар Лопес де Аяла в ЛОПЕ ДЕ ВЕГА – РАЗПЪТНИК И СЪБЛАЗНИТЕЛ – Испания-Бразилия, 2010, 109 мин.
Режисьор: Андруча Уедингтън
В ролите: Алберто Аман, Леонор Уотлинг, Пилар Лопес де Аяла, Соня Брага, Луис Тосар

Биографичен филм за един от най-известните писатели и драматурзи на Испания през 16-ти и 17-ти век Лопе де Вега. Пищен приключенски филм, в който пламенната и трагична страст се преплита на сцената и в живота, изкуството и реалността, думите и делата.
цена на билетите: 5/3 лв.

17 юли, вторник
21:30 ч. Никола Бърли и Шарлот Рамплинг в УЛИЧНИ ТАНЦИ – Великобритания, 2010, 98 мин
Режисьо: Макс Гиуа и Дания Паскуини
В ролите: Шарлот Рамплинг, Рейчъл Макдауел, Еленор Брон, Крис Уилсън, Никол Бърли

Tалантливата танцьорка Карли е пред мечтаните финали по Улични танци. Приятелят й я изоставя. Въпреки разбитото си сърце, Карли трябва да докаже на цялата група, че има смелост и воля да ги изведе до победата. Постепенно започва сближаването с балетната школа и двете напълно различни култури обединяват сили в това шеметно зрелище.
цена на билетите: 5/3 лв.

18 юли, сряда
21:30 ч. Мики Манойлович в ЦИРК КОЛУМБИЯ – Босна и Херцеговина-Франция-Великобритания-Словения-Германия-Белгия-Сърбия, 2010, 113 мин.
Режисьор: Данис Танович
по книгата на Ивица Джикич
В ролите: Мики Манойлович, Мира Фурлан, Борис Лер, Йелена Ступлянин, Милан Щърлич

Историята е стандартна за онези години – гастарбайтерът Дивко се завръща от Германия в Босна с мерцедес и млада, секси приятелка. Богат и доволен, той се сблъсква с наглед лесни, но всъщност почти неразрешими проблеми. Покрай желанието му да натири жена си, да се сближи със сина си, да открие любимия си котак, Дивко попада в странен емоционален четириъгълник, а в родината му започват да прехвърчат снаряди и куршуми. Филмът е едновременно жизнерадостен и силно драматичен.
цена на билетите: 5/3 лв.

19 юли, четвъртък
21:30 ч. Побъркани от любов по Сам Шепард, постановка на Театрална формация Чарли, гр. Пловдив
Спектакълът е реализиран със съдействието на OPEN STUDENT FEST 2012 – гр. Пловдив
Режисьор: Ваня Паликопова
Сценографи: Рослава Седянкова и Гергана Стаматова
Актьори: Стефан Иванов – Jossa, Таня Алваджиева, Иван Събчев

Една съвсем нова театрална формация от млади и на прага на дипломирането търсещи автори и артисти. Това ще бъде третото представление на “Побъркани от любов”. Постановката е премиерна за София.
Истерична болезненост от взаимността на споделената любов… Дали човек да се заключи в света на мечтите и фантазиите си… или пък да се впусне в болезнено скитане и лутане сред истинските парчета живот… Еди и Мей са наполовина брат и сестра, срещнали се в един разполовен, откраднат или подхвърлен им от “Бащата” живот. Мъчителни душевни преживявания, любовни рани и обременености от миналото. Побърканите от любов персонажи са персонажи-самотници, копнеещи за взаимност в пустия свят, отчаяни, раними и отчуждени от неразбиращото ги и осъждащо общество и действителността.

Ваня Паликопова – завършва с бакалавърска степен НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорство за драматичен театър – публична реч и с магистърска степен ПУ "П. Хилендарски" – Режисура и шоу програми при проф. Надежда Сейкова и доц. Леонард Капон. В момента е художествен ръководител на Театрална школа "Чарли" към Община Пловдив, Дирекция Култура.
Рослава Седянкова – Ро – завършва с бакалавърска степен Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, спец. Сценография при Димитър Воденичаров.
Гергана Стаматова – завършва с бакалавърска степен Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, спец. Сценография при Димитър Воденичаров; и магистърска степен в НХА, програма "Дигитална сценография и анимация" при проф. Красимир Вълканов.
Стефан Иванов – Jossa – бакалавърска степен от ПУ "П. Хилендарски", спец. Актьорство за драматичен театър, клас доц. Виолета Гиндева с ас. Михаил Ботевски, 2012 г.
Таня Алваджиева – бакалавърска степен в ПУ "П. Хилендарски", спец. Актьорство за драматичен театър, клас доц. Виолета Гиндева с ас. Михаил Ботевски, 2012 г.
Иван Събчев – бакалавърска степен в ПУ "П. Хилендарски", спец. Актьорство за драматичен театър, клас проф. Надежда Сейкова с ас. доц. Виолета Гиндева.
цена на билетите: 10/7 лв.

*Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Сподели в: