Етнофестивал "Децата на Балканите–с духовност в Европа"

Рекорден брой – близо 2000 участници събра 11-то издание на големия Етнофестивал: „Децата на Балканите – с духовност в Европа". Представители от над 20 области, региони и от над 60 селища на България, Македония, Сърбия, Босна, Турция и Молдова се състезават на покритата, пъстро украсена сцена в центъра на Хасковските минерални бани и се борят за Голямата и специалните награди.

Зелената морава, пейките на амфитеатърът, сенчестата дъбрава встрани, целият център на „баните” оживява от радостта и възторга в очите на момчетата и момичетата, накипрени с пъстри и автентични носии, забрадки, шалове и шамии, блестящи пафти, паети и накити. Невъобразимо и ярко многообразие на цветове, нюанси и млади таланти. Стотиците зрители аплодират всяко едно изпълнение, което им повишава адреналина. Звучат ручилата на каба-гайди, звънват медни чанове, извисяват се гласовете на девойки, закърмени със силата и красотата на древната Родопа. Понася се недостижимата, шеметна шопска копаница, ситна ръченица, кръшни тракийски и бързи дунавски хора. Вече сме в Западните Балкани – Сърбия, Македония, Босна с техните наситени с драматичен патос фолклорни наслоения и чувствена музика. Ето ги и младежите обвеяни от ветровете на Карпатите. Ехти многозвучен цимбал, планински рог, а тънкострунни игриви цигулки им пригласят. Във вихъра на валса политат като разноцветни пеперуди красиви момичета с цвете в косите и напети кавалери със сламени гарсонетки. Босоноги смугли девойки чупят кръст, тресат рамене и гривни и събират очите и възторга на мало и голямо. Писват кларинети, дрънват дайрета и към отривистия барабанен ритъм се присъединяват младите танцьори от  мегаполиса на двата континента – Истанбул.

Живописният контраст от полюшващи се сини шалвари и бели потури, добавеното яркочервено от пояси и забрадки със златни пендари над челата, създават една истинска източна приказка.

Новият областен управител на Хасково Ирена Узунова и съветникът на социалния министър Неда Танева поздравиха участниците във фестивала и от името на институциите, които представляват и им пожелаха много нови приятелства, забавление и много заслужени награди в достойната надпревара.

Етнофестивалът е неподражаем със своето излъчване
, с високия си емоционален градус и заряд, събрал в себе си огромен творчески потенциал, подчерта президента на КНСБ Пламен Димитров, който откри големият детски празник и в качеството си на председател на УС на сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”. Пламен Димитров изтъкна, че: Докторът вгради мечтите и себе си в Етнофестивала. Той бе убеден, че творческия дух, заложен в богатата природа на децата от Балканите, трябва да ги интегрира в голямото Европейско семейство и култура. Ние продължаваме делото му.

Сподели в: