Етноджаз групата Лаутари ще свири в Люмиер

На 7 октомври 2007 г. (неделя) от 18 ч. в НДК, Кино “Люмиер” ще се състои концерт на полската етноджаз група ЛАУТАРИ. А това са: Мачей  Филипчук  – цигулка, Збигнев Ловжил – пиано, Михал Жак – кларнет, флейти, Роберт Шивак – перкусии.

Eтноджаз групата “Лаутари” съществува от 2000 г. и работи в гр. Познан. Музиката на “Лаутари” има модерно, етноджаз звучене, черпещо от музикалните традиции на Централна, Източна и Южна Европа и Кавказ. Фолклорните мотиви, изпълнявани на цигулка, пиано, кларнет и флейта благодарение на смелите аранжименти изграждат оригинална музика, в която традицията се среща със съвремието. “Лаутари” черпи вдъхновение от музиката и нагласата на циганските лаутари, виртуози и майстори на импровизацията, автори на “цигански джаз”. В музиката на групата можем да усетим финеса на византийската музика, в нея са преплетени ориенталски мотиви, балкански ритми и славянска стихийност.

Групата е лауреат на следните конкурси: Фолклорна фонограма на 2002 г.; Фестивал “Нова традиция” 2001 г.; Открита сцена на Фестивала Фолклорни Миколайки  2000 .

Сподели в: