Етгар Керет представя сборника си "Момичето на хладилника" в София и Пловдив

Брилянтният разказвач Етгар Керет, най-четеният автор в израелските затвори, най-краденият автор в израелските книжарници, носител на "Златна камера" от Кан и (ново!) най-продаваният автор в Израел за 2010 година, ще гостува в България отново от 13-ти до 15-ти септември 2011, за да представи втория си сборник с разкази на български "Момичето на хладилника" (ИК Жанет 45, превод Милена Варзоновцева, оформление Ина Бъчварова).

Преведеният на 30 езика сборник е и в българските книжарници от 12 септември с логото на Жанет 45 (като част от водената от Нева Мичева поредица "Кратки разкази завинаги").

Програма на турнето:

София
13 септември 2011 (вторник)
19:00, Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов“

Пловдив
14 септември 2011 (сряда)
18:30, Културен център на Радио Пловдив, Студио 1,
Ул. Дондуков 2

Етгар Керет (1967, Рамат Ган) е познат на българските читатели с Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог – сборникът, който през 2010 г. откри поредицата Кратки разкази завинаги. По същото време, след осемгодишно затишие, новата книга на Керет (Изведнъж на вратата се чука) стана безпрецедентен бестселър в Израел и се превърна в първата сбирка от разкази, оглавявала класацията по продажби в
страната.

Керет живее в Тел Авив със съпругата си Шира Гефен и техния син Лев. Когато не пише истории, прави кино. Нарича стила си „субективен реализъм“, преподава във Факултета по еврейска литература в университета Бен Гурион и учи студентите си да не се престарават във фòрмата: „Не понасям идеята за добре написана история. Аз съм с две ръце за зле написаните добри истории“. Пише за различни вестници в Щатите и Израел; поддържа месечна рубрика в Tablet Magazine. Книгите на Керет са преведени на 30 езика. Десетки от не говите разкази са послужили за сценарии на късометражни филми по цял свят, а многократно награждаваният анимационен пълнометражен 9.99 $ (реж. Татя Розентал; Джефри Ръш в ролята на Ангела) е събрал в едно историите от Автобусния шофьор… и Момичето на хладилника.

Милена Варзоновцева (1974, София) е филолог, историк и преводач. Завършила е руска филология в Софийския университет и е специализирала средновековни изследвания в Централноевропейския университет в Будапеща. Почитател на
руската класическа литература, старозаветната ангелология и американската и европейската инди-музика. Има издадена на английски книга за тайните писания на богомилите. В момента завършва поредното си образование във Ванкувър, Канада,
и се подготвя за кариера в областта на библиотеките и информацията. Това е втората книга на Етгар Керет в неин превод след Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог.

"Момичето на хладилника" (1994) е вторият сборник на Етгар Керет на български език, след „Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог“ (2010). Включва предговор за българските читатели и специален разказ-посвещение, който предшества 45 комични и кошмарни кратки истории. Освен че съдържа най-много фокусници и трикове с цилиндър от всички Керетови книги досега, тази разкрива неподозирани детайли за хората и мравоядите; за успокоителното бръснене с гореща вода и връзката му с авторските песни; за смъртта, преведена на чужди езици; за любовта, сънищата, детството, бащите, депресиите и прогреса. Както и за драматичните събития, довели до извода, че “Има два типа хора: едните обичат да спят до стени, а другите – до хора, които ги избутват от леглата.”

Отзиви:
"Светът несъмнено е на ръба и никъде това не е по-явно, отколкото в Израел, където събитията се дърпат, зъбят, ритат и мятат насам-натам на ръба на правдоподобността като необязден жребец с развяна грива вече 2000 години, без изгледи скоро да се укротят. Подобно на малцина преди него, изключително популярният израелски разказвач Етгар Керет сега успява поне за момент да улови, оседлае и яхне този древен лудуващ звяр."
The Guardian
"Керет може да направи повече с шест абзаца, отколкото повечето автори с 600 страници."
Кайл Смит, Observer

Сподели в: