Етгар Керет идва в България за премиерата на "Изведнъж на вратата се чука"

 На 16 и 17 април Етгар Керет идва в България за премиерата на сборника "Изведнъж на вратата се чука" (Жанет 45). Преводач на книгата е Милена Варзоновцева, оформлението е на Люба Халева, редактор на поредицата е Нева Мичева. Писателят ще гостува в:

София – 16 април, 19:00, Съюз на архитектите, Зала 1 (етаж 1),  ул. Кракра 11, София                                   

Пловдив – 17 април, 18:30, Радио Пловдив, Културен център,  ул. Дондуков 2, Пловдив.                               

Благодарение на този и предишните си сборници "Тръби" (1992), "Момичето на хладилника" (1994) и "Асамтой" (2002), Керет влезе в учебниците в своята родина и се сдоби с преводи в 37 страни на 34 езика – между тях японски, китайски, норвежки, грузински, дори корсикански и галисийски, – стана звезда в Щатите, Германия, Мексико, получи френски орден, а във Варшава в негова чест построиха най-тясната къща на света, мушната в пролуката между две стари кооперации.

Изведнъж на вратата се чука се появи на иврит след близо осем години затишие и доби феноменален успех: 80,000 продадени бройки в осеммилионен Израел само за първата година (най-продаваната книга на 2012 г. в Израел). Година по-късно американското издание на книгата пожъна втора вълна от ентусиазирани реакции, а в аудиоверсията й текстовете четат актьорите Уилем Дефо и Стенли Тучи и писателите Миранда Джулай, Нейтън Ингландър, Джонатан Сафран Фоер, Никол Краус.        
                 
„Разказите в Изведнъж… приличат на челната стойка в йогата: неудобни, трудно овладяеми, дори понякога болезнени, но несравними  в способността си да ни помогнат да видим света с нови очи.“  World Literature Today.
                                   

                                  

Сподели в: