Естрея Моренте идва в България веднага след края на турнето си с Дулсе Понтеш

През това лято редица европейски сцени посрещнаха един нов и оригинален проект, наречен “Дулсе Естрея” – уникален дует на фламенко изпълнителката Естрея Моренте и на фадо певицата Дулсе Понтеш – който превърна Иберийския полуостров в един музикален организъм. Те пяха в множество испански и португалски градове, включително на фестивала в Кордова, на Експо’08 в Сарагоса и фламенко биеналето в Севиля. Неотразимите певици бяха подбрали най-популярните песни от своя репертоар, естествено в нов, специално разработен аранжимент, както и специфични композиции като Maria de Buenos Aires на Астор Пиацола, Gracias a la vida нa Виолета Пара, песни на Лола Флорес и Амалия Родригеш.

Младата Естрея Моренте – eдва на 26 години – вече е звезда не само в Испания, но и в целия свят, с три самостоятелни албума – Calle del Aire, Mi cante y un poema, Mujeres и един DVD, Casa, cueva y escenario, със забележителния спектакъл, посветен на певицата Пастора Павон (Ла Ниня де лос пейнес) и проведен на сцената в градината на двореца Аламбра, (където през 1922 г. е проведен първия конкурс Cante Jondo, ръководен от Федерико Гарсия Лорка и Мануел де Файа). Естрея участва и в множество чужди проекти – на баща й Енрике Моренте (Omega, Lorca, El pequeno reloj, Pablo de Malaga, Morente Suena al Alhambra), на китаристите Хуан Карлос Ромеро и Ниньо Хоселе, на певеца Потито, на групата Чамбао.

Търсещата й душа не се бои да се впусне и в този уникален експеримент с Дулсе Понтеш, която е вече 20 години на сцена и е смятана за най-добрия глас на Португалия. Двете певици измислят термина фаденко, за да обозначат онова, което разцъфтява на сцената с тяхната поява – “пътешествие с музиката, по вода, с душа и с онова, което ни свързва.” Те споделят, че “възможностите на фламенкото и фадото са безкрайни. Всяка музика, която е с душа идва от една майка. А фадото и фламенкото са сестри.” Естрея заявява, че е заобичала музиката на Дулсе от малка, тъй като често е звучала у тях, а Дулсе Понтеш описва Естрея като”вдъхновяваща, скромна, отворена към новото и невероятна на сцена – силна и магична!”
 
Преди година българската публика бе покорена от Дулсе Понтеш, а на 4 октомври тази година в зала 1 на НДК предстои да усети нежната мощ на единствената и неповторимата Естрея Моренте. Естрея Моренте ще представи на българска сцена спектакъла “Mujeres”(“Жени”) съпроводена от китаристите Хосе Карбонел Муньос “Монтоита” и Хосе Карбонел Серано; Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос – палмас, (характерното за фламенко пляскане с ръце) и Анхел Габаре – кахон. Присъствието на Монтоита гарантира виртуозно китарно изпълнение и стегнат акомпанимент, а цялата група ще пренесе зрителите поне за два часа в слънчева Андалусия.
 
Билети за спектакъла на Естрея Моренте, организиран от Джаzz+ и Испанското посолство в София, може да намерите на касата на НДК и на http://ticketplus.bg

* * *

Концертът на Дулсе Понтеш в НДК през 2007 година
Дулсе Понтеш – изобретател на новото фадо
Още информация за концерта на Естрея Моренте в София

Сподели в: