Есенните музи долетяха с тъга, смях и пъстрота

В студения съботен следобед на 16 октомври, в уютната обстановка на Студио 5 в НДК, долетяха есенните поетични музи. След лятната ваканция "Поетично кафене" отново събра почитателите на лиричното слово. На сцената излязоха 16 поета, аплодирани от вярна на поезията публика. Специален гост ни беше председателят на Съюза на независимите писатели (СНБП) Марин Кадиев, който поздрави поетичната ни среща за това, че даваме гласност на човещината – най-дефицитната стока днес. 

Свои стихове прочетоха: Весислава Савова, Иван Христов, Зинка Чаушева, Илиана Илиева, Камелия Аспарухова, Генка Богданова, Павлина Йосева, Райчо Русев, Красин Химирски, Евгения Димитрова, Виолета Пенушлиева, Никола Герджиков, Ина Крейн, Катя Андреева, Донка Чолакова, Марин Кадиев.

Темите и настроенията бяха пъстри, както подобава на една шарена есен:

Весислава Савова ни убеди колко много й отива есента и я помоли: "Не остарявай есен, не побелявай отрано".

Иван Христов ни показа как "дъждът заръси перли от небесното каче."

А есента на Донка Чолакова беше празнична и жизнерадостна:

Вятър разбойник подсвирква с уста
докато зрелите орихи брули.
Страстно танцуват хиляда листа,
сякаш за зимата не са чули.

С малко тъга Райчо Русев ни представи житейската есен и младостта, която отлита като прелетно птиче на юг. В същия дух, но още по-ноктюрна е емоцията на Красин Химирски: "Ще секне и моята песен някоя есен." Павлина Йосева също се включи в този дух: "Баба вече я няма, лятото я отнесе/ тук сме двамата с дядо и с прашната есен."

Виолета Пенушлиева от СНБП ни показа, че може би не осъзнаваме как "разхождаме душата си на каишка всяка вечер".

Но в есента не всичко е тъжно – Генка Богданова ни усмихна с "дъж от кестени и слънце есенно".

С много смях, чак до сълзи ни, ни изненада Павлина Йосева с невероятното си артистично превъплъщение в "натурална" селска баба, която с усмивка живее в своята "есенна възраст".

Смисълът на есента според Зинка Чаушева е в мъдрата й зрялост, която идва да те опие и затова е важно да преживеем тъжните есенни моменти, за да се отаят. Не бива да се плашим от есенните дъждове, които ни пречистват.

Илиана Илиева ни стопли със своя "Есенен диптих" и ни подари по един зрял кестен, който тупна право в сърцата ни.

Екатерина Димитрова ни разказа за своите есенни преживявания в Одеса. Красин Химирски ни припомни красотата на индонезийския език с народното четиристишие пантунг – както пиявиците тръгват от оризищата към реката, така любовта слиза от очите към сърцето.

Никола Герджиков от СНБП отново ни приземи със своя антиесенен реквием и с риторичния въпрос – възторгваме се от красотата на есента, но може ли смърта да е красива.

Катя Андреева потърси отговор къде ще нощуват поетите и как да живеем в чуждата есен.

Ина Крейн от СНБП ни предложи да яхнем лудия есенен вятър, който може да ни донесе хиляди красиви и хубави преживявания. Е, всичко това ни се случи – на нас, организаторите, от Kafene.bg, поетите и публиката на "Поетично кафене" през октомври.

Пожелахме си нови творчески вдъхновения до следващата ни среща през ноември с темата "Спомени".

Очаквайте още снимки, стихотворения и видео от "Есенни музи".

Вижте още:
Ина Крейн: Душата има нужда от своите малки празници 
Павлина Гатева: Облечете красотата в стихове и я подарете на света 
Весислава Савова: Който твори литература, да бъде готов да посрещне критика 
Красин Химирски гостува на "Поетично кафене"
Роси Рос беше гост на априлското "Поетично кафене"

Сподели в: