Ерих Вехтер дирижира орекстъра на Софийската филхармония

На 13 февруари от 19.00 часа в зала „България” Ерих Вехтер ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония. Програмата включва произведения на  Йозеф Хайдн , Волфганг Амадеус Моцарт, Йоханес Брамс.

Програма:     
Йозеф Хайдн – Симфония No 49 “La Passione” фа минор
Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър No 5  ла мажор KV 219
Йоханес Брамс – Симфония No2  ре мажор оп.73
Диригент: ЕРИХ ВЕХТЕР, Диригент, Германия
Солист: ХСИАНГ – ЧУН ЧИЕН, цигулка, Тайван
Лауреат на Международния конкурс за цигулари “Емил Камиларов”
В своята кариера ЕРИХ ВЕХТЕР е сътрудничил на най-големи европейски оперни театри –  Deutsche Oper – Берлин, Semperoper – Дрезден, Държавните опери в Хамбург и Щутгарт, Националния театър в Мюнхен, оперите в Кьолн, Лайпциг, Цюрих, Стокхолм, Осло, Виена.

Още за Ерих Вехтер:

По време на своята 10-годишна работа като музикален директор на оперния театър в Детмолд той осъществява постановките на всички Вагнерови опери, включително и „Пръстенът на нибелунга”.
На концертния подиум е дирижирал Кралския филхармоничен оркестър на Антверпен,  Радиооркестрите в Мюнхен, Хамбург и Кьолн, Филхармонията в Тбилиси, симфоничните оркестри в Берлин и Нюрнберг, Баденската капела – Карлсруе, държавната филхармония на Райнланд-Пфалц, Бетовеновия оркестър в Бон и др.

Сред последните му ангажименти са гостуванията в националния театър в Манхайм и дебютът му в Япония с „Жената без сянка” на Рихард Щраус в Новия национален театър в Токио.

Ерих Вехтер е учил в Държавната музикална академия в Берлин дирижиране, пиано и песенен акомпанимент.  Още като студент става асистент на музикалния директор на известната Берлинска певческа академия. Професионалната му кариера като диригент започва през 1969 в Пфалц-театър в Кайзерслаутерн. Следват ангажименти в оперите в Саарбрюкен, Карлсруе и Дармщадт, от 1987 е  първи капелмайстор в националния театърв Манхайм,  а от  1989  до 2001 e оперен директор и генерален музикален директор на град Любек.  Между 2004 и 2008  е главен гост-диригент в операта в Бон.

Паралелно с артистичната си активност Ерих Вехтер води класове по дирижиране в консерваториите в Любек и Карлсруе. 

Младият тайвански цигулар ХСИАНГ-ЧУН ЧИЕН, който ще е гост-солист на  концерта е Лауреат на Международния конкурс за цигулари “Емил Камиларов”. Започва уроците си по цигулка на 6 години. Завършва с отличие образованието си в Националния университет по изкуства в Тайпе, след което продължава обучението си в Германия с проф. Веселин Парашкевов и проф. Иван Женати. През 2012 се дипломира с магистърска степен във Висшето училище за музика „Карл Мария фон Вебер” в Дрезден. Печелил е редица награди в Тайван и в чужбина. През 2011 получава Първа награда на VІІ Международен цигулков конкурс „Емил Камиларов” в София. Като солист и в камерен ансамбъл е концертирал във Виена, Германия, Италия, Дания, САЩ, Тайван, Китай и др. Репертоарът му с оркестър обхваща цигулковите концерти на Брамс, Сибелиус,  Моцарт – Концерт № 3, Сарасате – „Цигански напеви” и редица други.

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS

Сподели в: