Епоха в черно и бяло – фотографии на Стоян Сертев

На 10 октомври, в 18 ч., в Националния музей на българското изобразително изкуство (пл. „Княз Александър I“ № 1), ще бъде открита изложбата Една епоха в черно и бяло – фотографии на Стоян Сертев (1906 – 1974) от архива Гипсън.

Стоян Сертев е роден в Нова Загора. От детските си години свири на цигулка и около 20-годишен заминава за София, където припечелва скромно в ресторантски оркестри и в кина за озвучаване на немите филми. Поради липса на финансови средства не успява да завърши Музикалната академия, но взема безплатни уроци при Христо Петков, баща на диригента Добрин Петков. За музикалните среди името на Стоян Сертев е свързано с оркестъра на Народната опера и с богатата творческа история на известните в миналото квартети „Лечев“ и „Аврамов“, в които той свири втора цигулка.

В свободното си време се занимава с фотография – негова страст още от юношеството, когато сам си изработва апарат от консервена кутия с пробита дупчица вместо обектив. Първите си опити, събрани в албум,  прави по немски рецепти за тониране на снимки. В неговия огромен архив са запазени стотици кадри от 1939 г. до края на живота му. Заснема главно произведения на изобразителното изкуство и техните автори, архитектурни проекти, театрални и оперни постановки.

Иво Хаджимишев, съставител на изложбата и каталога към нея, казва за своя колега: „Изображенията, които стоят пред нас, са преминали изпитанието на времето – те изплуват от забравата, а заедно или благодарение на тях в образната памет на България се завръща и заема своето място плеядата български интелектуалци, оставили трайна следа в българската и европейската култура. Тези фотографии са преживени. Те са сътворени първо и единствено от духа и сърцето – и това е най-ценното в тях!“

Изложбата и каталогът са част от колекцията „Архивът Гипсън“ и са осъществени с подкрепата на семейство Нели и Роберт Гипсън, БНР (предоставени записи на квартет „Аврамов“ от Златния фонд за аудио-диск към изданието), Канон България и семейството на Александър Сертев.

На откриването на изложбата ще свири камерен състав на проф. Йосиф Радионов под диригентството на проф. Божидар Аврамов, със солист младата виолончелистка Ралица Сертева.

Сподели в: