Еньовденски празник с рок групи и билки в Старозагорски минерални бани

Над 800 участници ще посрещне съборът на първата жътва, билко – и водолечението, и здравословното хранене

За втора поредна година, курортното селище Старозагорски  минерални бани посреща десетки фолклорни групи, които ще се включат в Традиционния събор на първата жътва, билко – и водолечението, и здравословното хранене по повод Еньовден . Тазгодишното  издание на празника събира над 800 участника и ще се проведе в три дни, в централния парк в селото.

Началото на празненствата ще бъде дадено на 24 юни, от 19.00 часа, когато публиката ще поздравят шест рок групи. „Предвиден е автобус от градската линия, който ще тръгне от селището след края на концерта“, уточни кметът на Старозагорските  бани Станчо Станев.

„През нощта, който има желание, ще може да преспи в символичния палатков лагер, за да може да посрещне изгрева и първата роса, за която се смята, че е най-лековита“, припомни акад . Крум Георгиев, председател на НЧ  "Николай Лилиев" и Общество за фолклор – Стара Загора.

Босоногото хоро, символ на Еньовден , ще се извие с изгрева на слънцето на 25 юни. Малко по-късно ще започне заплитането на традиционния венец от свежи билки и цветя. От 9.30 часа, ще се представят на сцената  фолклорни  и танцови групи, а в 11.00 часа, съборът ще бъде официално открит.

Песни и танци на състави от всички читалища и клубове от селата, съорганизатори, както и от областите Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Пазарджик и други, ще радват жителите и гостите на Старозагорските  бани. Съборът няма състезателен характер. Над 40 групи общо са заявили участие до този момент, съобщиха организаторите.

В деня на празника ще има още нареден „Селски двор“, който ще разкрие колорита на българския бит, изложби  на храни, приготвени от жито и пшеница. „Чаршия на занаятите“ ще събере отново майстори от цяла България, които ще покажат творбите си. За първи път, в специално обособен кът, ще има изложба посветена на каракачанското  куче.

Целта на събора е да популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия, както и да разкрие красотата на Старозагорските  бани като курортно селище.  Счита се, че срещу Еньовден  различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила.

Организатори на еньовденския  празник са Община Стара Загора, кметствата и читалищата на селата Старозагорски  бани, Казанка , Остра могила, Сладък кладенец, Ново село, Сулица , Лозен , Пъстрово , Богомилово , Кирилово , Яворово, Ракитница , Малка Верея  и Лясково , Тракийския университет, Земеделския институт в града, Регионалния исторически музей. Партньори на събора са „Зонта  клуб – Стара Загора“, Граждански клуб „Липа“, Движение „Хора за хората“, Международната федерация на каракачанското  куче, ЧСУ  „Делфините“ и Общество за фолклор  и НЧ  „Николай Лилиев“.

Сподели в: