Емоции в кулинарната фотография

Кулинарната фотография днес и преди. Разликата е огромна. Стига да отворим пожълтелите готварски книги от социализма и да разгледаме снимките там. После да разлистим няколко кулинарни блогове, без блогърите да имат претенциите че са професионалисти, и ще открием основните разлики. Отдавна вече не е достатъчно да снимаш чинията/тавата с готовото ядене. Дигиталната фотография си каза думата – без усилие правим фото галерия от стъпките за приготвяне или "разказваме" за преживявено от вкусването на едно ястие. Ето какво още научаваме от новата кулинарна фотография:

1. Храната е преди всичко емоция. Затова снимка с готовото ястие или суровата храна не са достатъчни. Нужни са много допълнителни елементи: кухненски съдове, прибори, аксесоари. Фотографът започва да предполага мястото и начинът, по който ще бъде консумирана храната. Затова я поставя в различни сюжети. Професионалните кулинарни фотографи имат цяла стая-склад от прибори – чинии, купи, купички, тенджери, тигани, бурканчета, чаши, подноси – различни по форма, стил и цвят. Няколко дузини покривки и салфетки, кухненски престилки, панделки. И още всевъзможни аксесоари.

2. Храната не е статична. Макар, че фотографията улавя един миг, в този миг времето е раздробено – от малките трохи, разпилени по покривката, хвърлената небрежно салфетка, наполовина отхапаната бисквита, набодената на вилицата хапка, пълната лъжица, готова да бъде поднесена към нечия уста. Храната не е самотна, човешкият елемент присъства в снимката.

3. Място на действието. Храната е сервирана често не върху масата, а върху всевъзможни други места – щайга на тревата, капака на автомобил, направо в ръцете на човека, на пода и т.н.

4. Различен ракурс. Храната погледната отгоре, отрани, на нивото на очите – от вскакъв ъгъл.

5. Около чинията. Около сготвеното ястие се показват част или всичките сурови продукти, от които е направено.

6. Ястия с грим. Когато става дума за снимки в списание или за рекламен постер, храната се гримира, задължително. Има си трикове и начини тя да изглежда най-най-най-привлекателна, дори нереалистично красива и апетитна и да запази свежестта си най-дълго време – от минутата на приготвяне, през времето на аранжиране и заснемане.

Общото между кулинарната фотография преди и сега е задължителното професионално умение – от владеенето на фотоапарата, до знанията за дизайн. Добрата кулинарна снимка разказва история, приказка за едно апетитно ястие, което ще нахрани тялото, но и всичките ни сетива.

Снимки: Pixabay

Прочетете още:
Крадци на изгреви и залези
Лидия Иванова: Осъзнатото хранене води след себе си хармоничен и здравословен живот

Сподели в: