Емир Кустурица: Джулиан Асанж умира, но никой не говори за това

Миналата седмица световноизвестният кинорежисьор Емир Кустурица се появи на Международния фестивал за филми и музика в Кустендорф в Сърбия, облечен в тениска с лика на Джулиан Асанж.

Той призова за освобождаването на основателя на WikiLeaks, който е заплашен от 175 години затвор за публикуването на класифицирани документи, някои от които разкриват предполагаеми военни престъпления, извършени от американските сили в Ирак.

Тениската на режисьора с надпис „Свобода за Джулиан Асандж“ предизвика голям интерес у присъстващите. Кустурица каза, че намерението му е да напомни на всички, че има хора които наистина правят света различен. Но светът ги пренебрегва, когато престанат да бъдат важни.

„Днес всичко е тенденция. Дизайнерите създават мода, но след два дни тя си отива. Но има хора, които са навлезли дълбоко в историята и мисля, че въпреки факта, че не ги помним, въпреки факта, че толкова бързо забравяме за тях, следата им ще остане в историята и тяхното наследство ще се запази“, заключи Емир Кустурица.

На 13 януари в Лондон започна съдебното заседание за екстрадицията на Асанж в Съединените щати. Основателят на WikiLeaks присъства лично на изслушването. Съдия Ванеса Барайцер реши, че следващото заседание ще се проведе на 23 януари и че Асанж ще участва чрез видеоконференция.

През декември съдът постанови, че делото за екстрадиция ще се състои от три отделни етапа, като изслушванията са насрочени през януари и февруари.

През май Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение на Асандж по 17 допълнителни обвинения съгласно Закона за шпионажа и поиска екстрадицията му. Ако бъде осъден по тези обвинения, основателят на WikiLeaks е изправен до 175 години затвор. Тогавашният вътрешен секретар на Обединеното кралство Саджид Джавид одобри искането за екстрадиция, като заяви, че не вярва, че Асандж ще бъде изправен пред смърт или изтезания, ако бъде върнат в САЩ.

Сподели в: