Емине Нури: Четенето изостря мирогледа на човека

Емине Нури и нейният приказен свят – какво е да пишеш приказки в днешно време и има ли място за тях в ежедневието на съвременните деца.

Как приказките намериха Емине и как Емине им отвърна?

Намериха ме през далечната 2009 година в една класна стая на 6 СОУ в Благоевград. Бях очарована от децата, от начина, по който гледат към света, към своите връстници, към възрастните… всъщност намерих себе си.

Как Емине им отвърна?

Отвърнах им, когато започнах да пиша за тях. Когато пиша се забавлявам. Това е моят език на общуване с децата, с техния свят, защото вътрешният ми свят е като техния.

Чрез приказките се опитвам да им предам това, което винаги съм искала – добродетелност, мъдрост, уважение и не на последно място разбира се, поуката от всяка ситуация.

За кого разказвате своите приказки?

Разказвам за децата, които не обичат нощите, за деца, на които им е скучно, за деца, които се страхуват, че доброто може да изчезне, за всички, които носят детския дух в сърцето си.

Има ли място за приказки в живота на съвременните деца? И други приказки ли търсят те от традиционните?

Приказките не са само истории за добро и лошо, не са само инструмент за приспиване на децата. Те са нещо повече – те насърчават развитието на въображението, творчеството, критичното мислене на децата ни. Мисля, че приказките, детските книжки, книгите, независимо от това дали са традиционни или не, винаги ще търсят своя разказвач.

Разказвачите обикновено сме ние, възрастните, и децата ни наблюдават с интерес, а това е и една от причините те да възпроизвеждат нашите действия.

Както знаем всяка история има свой герой, а съвременните деца обичат героите – ние сме такива за тях.

Може ли обучението да включва повече литература по нетрадиционен начин, извън четенето само?

Да, може и трябва, защото само по себе си четенето изостря мирогледа на човека. Включването на нетрадиционни методи ще усили интереса и ще провокира анализирането на прочетеното.

Пожеланието Ви към децата?

Деца, вярвайте в чудеса! Книгите са едни от тях.

А към читателите на Kafene.bg?

Приятели, запазете детското в себе си! Ако успеете да го запазите,  значи сте запазили всичко.

Сподели в: