Емилия Скотник: Искам да направя "Оригами клуб"

Първото оригами Емилия Скотник е направила още като дете – солничка, която нейната баба й показала. След това за известно време изоставила това хоби, но от 4 години се занимава само с оригами. Ако искате да се запознаете с нея и да сгънете първата си фигурка от хартия, на 11 юни, от 14 до 17 ч. в Human Thinks (ул. „Веслец” 40) в София ще се проведе творческа работилница. Входът е 5 лв., което включва материалите за работа. Ето какво още разказа Емилия за това традиционно японско изкуство.

Разкажете ни Вашата история?
Родена съм в Пловдив през 1980 г. Завърших „Педагогика” със спецалност „Рисуване” в университета в Грац, Австрия. След като се дипломирах, заминах за Германия, за да уча японско дърводелство при проф. Кристоф Хенрихсен (Christoph P. Henrichsen) и производство на ръчна хартия. От четири години живея в България и се занимавам само с оригами. Аз съм "origami folder", т.е. от хората, които сгъват оригими. Освен тях има и дизайнери на оригами. Преподавам и промотирам оригами и други приложни техники с дърво, хартия и метал. Правя ръчни бижута от японска ръчна хартия „Washi”. Известно време преподавах на свободна практика на ученици от 5 до 12 клас в гимназия „Нещо Бончев” в Панагюрище.

Разкажене ни и за историята на оригами, накратко?
Оригами произлиза още от 6 век, когато се създава хартията в древен Китай. В началото е било практикувано само от висшите общества, по празници, за сватби оригами са се използвали за украса. По исторически причини след това оригами преминава в Япония и японците го усъвършенстват. През 1600 г. те създават езика на оригами, така наречените "символи и точки", с обяснения как да се сгъне дадена фигура. Преди това хартиеното изкуство се е предавало само вербално. През 19 век оригами набира популярност и в Европа, свързва се с математиката, измисля се така наречената „тесалация”. При нея се създава един определен патерн на листа – квадрати или равностранни триъгълници; след това в определена посока и на определени градуси завъртате хартията; създавате така наречените допълнителни линии; така се образува патернът, който се повтаря. Единствено модуларните оригами се правят от повече листове хартия – но всъщност един и същи модул се поставят един в друг и приличат на лего.

Всяка фигурка само от 1 лист хартия ли се прави
?
Самата дума оригами е съставена от ори – сгъвам и гами – хартия. В оригами няма рязане, няма лепене. Всичко става от 1 лист хартия чрез сгъване в определени линии. Единствено модуларните оригами се правят от повече листове хартия, но всъщност при тях един и същи модул се поставя един в друг като при лего.

Какво може да се направи с оригами
?
Много неща. Освен познатите фигурки като куче, птици, животни, цветя, коли, самолети, къщи, модулатни оригами 3 D форми, което е въпрос на висша геометрия. Оригами е единственото изкуство, което позволява математически формули или геометрични модели, които иначе са възможни само на чертеж, да станат реални фигури. Ето като тази фигура, която е невъзможна, единствено Леонардо Да Винчи е успял да съчетае квадрат с кръг.
Оригами може да се използва за украса в офиса, в дома, градината, бижута, играчки за децата, пликове за покани или писма, малки кутийки за подаръци. Може да направите кацудама, които вещаят добра поличба.

Има ли значение дебелината и големината на хартията?
Да, и двете са от голямо значение. Когато имаме фигура над 10-20 сгъвки, хартията трябва да е тънка – до 30 грама, понеже, когато се наслагват гънките и хартията е дебела, ще се получи разлика. Както е при Богомолката – малките сгъвки, лара след лара, няма как да се получат, ако хартията е дебела. От друга страна когато фигурата има повече сгъвки, те отнемат от големината на листа и ако не сме съобразили правилният размер на листа, накрая той може да не ви стигне.

От къде може да си набавим хартия за оригами?
От специализираните магазини за художнически материали.

Кое е най-сложното оригами, което сте правили?
Мнението за сложност е много субективно. Понякога фигура, която смятам за проста за други хора се оказва сложна и обратното.

Някои обичат да правят модуларни оригами, други фигури, трети – тесалация. Всеки намира своята любима ниша в оригами – зависи от въображението, желанието и това, което иска да покаже чрез оригами.

Какво е значението на оригами?
Оригами ще развие много ценни качества, които ни трябват в живота, като търпение, пространствено мислене, логическо мислене, стратегия, наблюдателност, прецизност. Независимо дали ще се занимавате с оригами като хоби или ще го превърнете в професия или част от професията си.

Препоръчвам го на лекари психолози. Това е много интерактивна методика за комуникация между пациенти и лекари. Оригами ангажира едновременно двете полукълба на мозъка, защото се работи и с двете ръце едновременно. Развива добра координация глава-ръка, затова е подговящо за терапевтични упражнения за хора с увредени моторни увреждания на ръцете.

Бъдещите Ви планове?
Искам да създам „Оригами клуб” за хора с интерес към това японско изкуство. Да има място, където да има литература, да се правят изложби, творечски работилници, състезания за най-добро оригами, нови идеи, достъп до хубави хартии.

Вижте още:
Красивите оригами на Емилия Скотник

Сподели в: