Емилия Иванова: Кариерното ориентиране става на всяка възраст

Eмилия Иванова е директор на 90-то СОУ „Генерал Хосе Де Сан Мартин”, което се намира в жк „Люлин”, 2-ра част. Училището е партньор на "Младежки кариерен център" – един проект на Фондация "Каузи". Самият център заема няколко помещения в сградата на училището, които се нуждаят от 6000 лв. за ремонт, за започне той работа. За целта започна DMS акция с дарителски SMS с текст на латиница DMS KARIERA на номер 17 777 (за абонати на Tеленор, VIVACOM и Mtel).

Повече за кампанията прочетете  тук.

Г-жо Иванова, как бихте представили накратко 90-те СОУ и Младежкия кариерен център?

90 СОУ „Генерал Хосе Де Сан Мартин” е с преподаване на испански език от 1 до 12 клас. Училището е под патронажа на Посолството на Република Аржентина, тъй като патронът му е национален герой на Аржентина, Чили и Перу. Освен с испански език ние се гордеем и със спортните си постижения в областта на хандбала. Можем да се похвалим с постиженията ни в спорта – били сме няколоко пъти световни вицешампиони по хандбал в ученическия спорт. В последните години стратегическите ни цели са свързани с предприемачество и със създаване на повече възможности на учениците за професионално развитие. В тази посока сме започнали съвместна работа с Фондация „Каузи” по проекта „Изграждане на Младежки кариерен център”.

Защо решихте да подадете ръка на това начинание?

Фондацията има изключително интресни идеи и голям опит в областта на кариерното развитие и професионалното ориентиране на младежите. Нашите ученици също имат интерес в тази област. Затова считаме, че сътрудничеството ни ще бъде много полезно и решхме, че Кариерният център ще бъде добре да се помещава в сградата на нашето училище, тъй като усулуги ще бъдат в непосредствена близост до младежите.

На каква възраст трябва да става кариерното ориентиране?

Кариерното ориентиране може да бъде подходящо за всяка възраст. Човекът има нужда да открива своите дарби, възможности, таланти и потенциал във всеки период от развитието си. Така той още по-добре ще опознава себе си. Темата за кариерното развитие е много обширна и засяга децата още от 1-ви клас, макар че обикновено си мислим, че професионалното ориентиране става след 7-ми или след 12-ти клас. Напротив, аз считам, че това е задача за целия живот на човек.

Какво ще пожелаете на Младежкия кариерен център?

Пожелавам му силен старт, успешни проекти и да бъде притегателно и вдъхновяващо място за срещи на младите хора.

Прочетете още:
Подай ръка на Младежки кариерен център Люлин

Сподели в: