Емануил Видински търси истински важните неща в романа Места за дишане““

Романът е в поредицата „Нова българска литература” на издателство „Алтера”. 

„Места за дишане” е преди всичко роман за любовта. Роман за търсенето на устои, когато любовта изчезва. Роман за четенето на един мистериозен писател и цинизма на самотата, с превключване към историята на жената, която прави повествованието сетивно, топло и някак познато. Още повече, че умело са вплетени реалии от столичния живот. Разказът говори понякога с омраза, понякога с носталгия и копнеж, но винаги – човешки и разбираемо. Благодарение на всичко това, „Места за дишане” е книга, която се чете бързо, почти на един дъх.
Книга, която през ада на другите и личните ни лудости връща на читателя радостта от живеенето. Роман, който иронично заявява, че „истински важните неща са много малко и почти всичко може да бъде отложено за следващия ден. Почти всичко.” Търсенето на това „почти всичко” е движещият механизъм на „Места за дишане”.

Емануил А. Видински е автор на проза и поезия. През 2004 г. печели конкурса „Рашко Сугарев” за разказа си „4 октомври”, през 2005 г. дебютната му книга „Картографии на бягството” достига до финалната шестица на наградата „Елиас Канети”. Съосновател и барабанист на етно-рок група „Гологан”. Съосновател на хуманитарния семинар „Ъгъл” върху творчеството на Томас Ман, Достоевски и Чавдар Мутафов. В периода 2005 – 2006 г. е редактор на музикалната страница на „Литературен вестник”. Публикувал е свои текстове в периодичния печат, както и в специализираните портали за литература. „Места за дишане” е втората му книга.
В книжарниците. Цена 12 лв.

Сподели в: