"Емануела. Урок за мъжа" – еротичната литература се завръща

Интересът към еротичната литература се завръща и отговорът е романът "Емануела. Урок за мъжа" – 1-ви том от Еманюел Арсан. С книгата издателство "Труд" поставя началото на съвременната еротична литература и е определяна като „Библия на сексуалната революция”, „манифест на хедонизма”, „легенда на еротичната литература”.

Книгата по нищо не отстъпва на съвременните еротични романи, напротив. В много отношения книгата е по-пряма, по-описателна и реалистична от тях.

В далечната 1959 г., когато „Емануела” е отпечатана за първи път във Франция, а тиражът й е ограничен. Романът излиза нелегално и анонимно. Авторката „пропуска” да напише името си на корицата. Разбира се, изданието не е било разпространявано навсякъде, а само от отделни смели книжари, дръзнали да го предложат на своите клиенти. Случайно или не публикацията й съвпада с изложбата на сюрреализма през онази година, която е посветена на еротичната тема.

Официално книгата се появява почти десет години по-късно през 1967 г., месеци преди избухването на младежките вълнения във Франция. Вместо лицемерието на традиционния морал тя препоръчва така желания от тогавашната младеж еротичен нравствен закон, според който „девствеността не е добродетел, любовната двойка не е предел, бракът е затвор, а всеки час, който не е прекаран в нечии обятия, е загуба на време”.

Всъщност „Емануела” е първият еротичен роман със световен успех. В своята „Апология на еротичното четиво” известният френски издател Жан-Жак Повер пише: „Когато книгата излезе през 1959 г., първите й читатели имат усещането, че нещо започва, десетина години по-късно, когато тя става легенда, се създава впечатлението, че нещо си отива. Дали това не е самата еротична литература?”

Не малка роля за популяризирането на романа обаче изиграват и филмовите адаптации, направени по него. Може би най-популярната до този момент е на режисьора Жюст Жакен.

Историята започва в луксозен самолет, пътуващ към Банкок, където едноименната героиня, отива при своя съпруг Жан. Още на борда тя се отдава на двама случайни пътници. В екзотичния град, заобиколена от лукс и изкушения, тя открива себе си в новата си житейска роля на прелюбодейка. А напред я води философа естет Жан – възбуждащ и властен, учител в „изкуството на еротизма”. Финалът на книгата е експлозия от чувственост, еротика и страст.

„Емануела. Урок за мъжа” – 1 том, 272 с. цена: 14.99 лв.

Сподели в: