Елиане Елиас – от Бразилия с любов

На 11 април българската публика ще се убеди в изключителните качества на Елиане Елиас, които гласът и пианото й ще разкрият. С нейните топли изпълнения продължава пролетното издание на международния фестивал София Джаз Пик, организиран от Кантус Фирмус и Джаз ФМ радио. Мястото на събитието е зала 1 на НДК. Концертът започва в 19:30 часа.

До този момент Елиане Елиас има издадени 19 солови албума, с които печели редица награди. През 1995г. албумът й „Сола и дуети” с участието на Хърби Хенкок е номиниран за Грами, а през 1997 г. читателите на Downbeat я посочват за най-добър композитор, най-добър пианист и най-добър женски вокал.

Кариерата на Елиане започва когато е на 17 години. В този период тя работи в родната Бразилия с  Винисиус де Мораес (музикант от боса нова епохата и автор на текста на песента „Момичето от Ипанема”). През 1981 г. бразилската изпълнителка заминава да живее в Ню Йорк, където по препоръка на басиста Еди Гомец се свързва с култовата група Steps Ahead. За известно време тя е пианист на групата. Оттогава датира и бракът й с големия джазмен Ренди Брекър.

Елиас е считана за един от най-добрите интерпретатори на Жобим. През 1990 г. излиза прословутият й албум „Елиане Елиас свири Жобим”, а през 1999 г. е издаден албумът й  ” Елиане Елиас” пее Жобим.

Бразилската джаз дива се занимава и с преподавателска и обществена дейност в престижни университети и асоциации. Освен уникалния бразилски джаз, който свири и пее, Елиане изпълнява и класическа музика. Известен на меломаните е нейният албум „ On The Classical side”, в който интерпретира Шопен, Равел и Френска сюита №5 от Бах.

Елиане Елиас е сред най-ерудираните  и интересни джаз артисти изобщо. Вече повече от 15 години, тази изключителна дама разкрива на света и своето безспорно умение да пее. И то така както може да го направи един истински музикант – интелигентно, с прави тонове, без да разпява гласните, сдържано и аристократично, и всичко това с брилянтно чувство за суинг.

Това Елиас прави и в последния си албум, посветен на безсмъртния джаз пианист Бил Еванс – „Something for You: Eliane Elias Sings and Plays Bill Evans”, който Елиане ще представи в София на 11 април. Албумът излезе първо в Япония на 24 октомври 2007 и веднага след това получи престижната награда „Златен диск” на сп. „Суинг” – през ноември миналата година. Официалната му световна премиера бе в средата на януари 2008.

В 6 от пиесите от „Something for You” Елиас пее със своя южен и топъл глас, а в останалите можем да се насладим на виртуозното й свирене, както и на това на другите двама участници в проекта – басиста (който е настоящ неин съпруг и е бил част от последното трио на Еванс) – Марк Джонсън  и барабаниста  Джоуи Берън. Те са изсвирили 16 пиеси, композирани или изпълнявани някога от Еванс.

Като пианист бразилската изпълнителка е дестилирала най-добрите аспекти от стила на Еванс и ги е възприела в своя собствен маниер на музициране. Това е особено осезаемо в интерпретациите на пиесите Solar, You And The Night  And The Music, Blue In Green. В последната / емблематична за Еванс и Майлс Дейвис/ Елиане Елиас много красиво е привнесла бразилски дъх.

Някои музикални критици твърдят, че това не е просто албум – tribute за Бил Еванс, но и личен триумф на Елиане и може би един от най-силните албуми в нейната кариера.

Сподели в: