Елиадес Очоа идва у нас на 9 декември

На 9 декември с редовен полет от Будапеща у нас пристига Елиадес Очоа – солистът от Буена Виста Сосиал Клуб. Той е човекът натоварен да представи наскоро излезлия аудио запис от знаменития концерт в Карнеги Хол на легендарната формация, състоял се на 1 юли 1998 г. След двумесечно турне при разпродадени зали в Холандия, Швейцария, Испания, Великобритания, Латвия, Полша и Унгария великолепният Елиадес Очоа ще стопли студена София със своята музика. Човекът с каубойската шапка, станала причина да започне да си изкарва хляба с музика преди много години, споделя: "На Коледа всички деца от квартала играехме на улицата, защото беше празник и наоколо минаваха много хора и родителите ни. Тогава ми хрумна да взема китарата и да започна да свиря (Елиадес Очоа е на 7 години по това време). А хората започнаха да ми хвърлят пари в шапката. И така от ъгъл на ъгъл се роди идеята в да започна да живея от музиката – да обиколя всички барове на Сантяго де Куба и околностите и да се прехранвам като свиря". Днес  Елиадес Очоа не се разделя с нея и не би бил той, ако излезе на сцената без своята шапка.

След появата на албума Buena Vista Social Club, продаден вече в 8-милионен тираж, светът преоткри красотата на музиката на острова и днес много хора се питат откъде извира тази слънчева енергия и успява да докосне най-съкровените кътчета на сърцето: "Тайната е в радостта, която извира от хармонията и от всяка нота. Това е като вълшебството, което е необходимо някому, за да се върне към живота. Като да гледаш слънцето през листата на кубинските палми.", казва Елиадес Очоа, усмихвайки се. 

На 10 декември на сцената на зала 1 на НДК ще бъдат музикантите Ленис Лара Кастеянос и Алаин Антонио Которуело- тромпет, Марко Антонио Фернандес – пиано, Хосе Анхел Ниевес – контрабас, Елис Очоа – вокал и маракас и Хорхе Ромеро – перкусия. Тогава ще се потопим във вихъра на сона от Сантяго де Куба, ще се радваме и танцуваме, защото: "сонът е алегрия – чиста радост, кръвта, която тече във вените ми, мечтата ми за бъдещето". Тези думи на Елиадес Очоа дават точна представа какво да очакваме от концерта в София.

Още по темата

Сподели в: