Елен Колева с първа стихосбирка: "Мактуб. Стихотворения за съдбата"

"Мактуб. Стихотворения за съдбата" е първата стихосбирка на актрисата Елен Колева (издателство "Сиела"). Дизайнът на книгата е на Любомир Пенов, а илюстрациите са на Калин Терзийски.
 
„Мактуб. Стихотворения за съдбата” е първата стихосбирка на актрисата Елен Колева. В нея тя обединява усилия с писателя Калин Терзийски, който е автор на илюстрациите към книгата.
 
„Болката има висш смисъл тогава, когато ражда изкуство или провокира човек към духовно развитие”, споделя Елен Колева и допълва:  „Думите на великия Реноар ме провокираха отчасти да напиша първата си стихосбирка: Докато текат сълзи, кулминацията на болката не е достигната. Едва когато човек отново се усмихне, едва тогава болката става непреодолима и безпределна“.
 
„Изкуството освен всичко друго е и начин да станеш едно цяло с Космоса. Това единение е мъчително, страшно, прекрасно, изумително. В него няма хитрост и пози. Ловката, ерудирана поезия не помага за такова сливане. Тя е продукт на земна претенция. Мактуб означава съдба. Стиховете на Елен Колева извират от дълбините на сърцето. Това нейно сърце, което с писък, звучащ ту като далечен вопъл, ту като сладостно стенание, без да търси подходящи думи, без да се суети с правилни форми – лети, останало без дъх – 3а да се слее с Космоса“.
Калин Терзийски

Откъс от книгата

Стоя
Стоя над бездната на живота.
Едно дихание ме разделя от падението, но и една силна молитва ми дава криле. Там долу е всичко извървяно, изстрадано, научено и преживяно.
Тук горе е съвещанието ми с Бог и мъдрите създатели на света.
Аз не съм от този свят, макар да имам тяло като вас.
Обичам ви всички до един,
мои братя и сестри,
но друга е реалността на моята душа.
Там, където тя вирее, има само светлина.
Вие ме учехте да стъпвам здраво,
да правя нещата с усилие,
да се предпазвам, да прикривам,
да лавирам, да се конкурирам,
да завземам…
Затова аз сега ви връщам уроците чрез любовта на своите думи.
Това е единственият начин да оцелея, да бъда, каквато съм!

Още стихотворения от книгата на Елен Колева прочетете тук.

 

Сподели в: