Елена от RESPONSE: Музиката ни влиза под кожата на публиката

Ели (Елена Станимирова) от Response – банда, пълна с чудеса и герои от приказките (цитат от фейсбук страницата им) – застава пред читателите на Kafene.bg, за да си поговорим за рок, репетициите след работа, удовлетворението, когато музизката им влиза под кожата на публиката и вълненията покрай издаването на първия им албум.

Разкажи ни за вашата група – как се събрахте, как репетирате, къде и как свирите заедно?
Ами как – някой познава един, който познава един друг, който е музикант, точно такъв, какъвто търсим… и т.н. Май само аз попаднах на момчетата по интернет – видях обява, че си търсят певица, докато аз си търсех група. Едва ли не с конкурс, ха! Всъщност в бандата не са били чак толкова много хора – в този състав сме от есента на 2007-ма, което са си близо 6 години.

Репетираме най-често вечер, след работа, в ден (дни), когато всички сме свободни. Понякога по-често, друг път – по-рядко, не сме от най-дисциплинираните. Готиното на музицирането след работа е, че това си е един много сполучлив метод за релаксиране. Каквото и да ти се е случило през деня, след два часа здрав рокендрол спиш спокойно!

Свирим в няколко заведения в София, сравнително редовно. От време на време се случва да се поразходим до някой друг град, макар и не много често напоследък. Новата (и много яка) тенденция е да свирим на сватба, рожден ден, фирмено парти, представяне и други събития, за които хората са решили, че група с рок музика ще дойде добре. И много добре идва! Гостите/публиката се забавляват по различен начин, когато музиката е на живо.

Кое ви е любимото място за изяви? И какво носи всяка среща с публиката?
Любимо място май нямаме, поне така мисля. Клубовете, в които свирим, са страхотно място, когато се напълнят с хора, които идват да ни слушат от години или пък за първи път и се забавляват заедно с нас. От друга страна, да сме ключова част от важно събитие на близък приятел също е адски вълнуващо преживяване.

Срещата с публиката е много особена среща. Няма еднаква публика, няма еднакви вечери. Случва се и да не успеем да влезем под кожата на публиката. Особено ако свирим в заведение, в което хората междувременно хапват – понякога просто не сме им приоритет 🙂 Това ни носи… е, малко разочарование, но и мотивация да измислим как да го преодолеем следващия път. Но това са по-скоро вечери-изключения. Най-често се забавляваме страхотно. Една яка, емоционална, весела и луда вечер носи уникално удовлетворение – не точно като "да си си свършил работата", а повече. Чувството, че това, което правиш, защото те кефи, кара и други хора да се чувстват добре, е страхотно. Много!

А твоята лично любима песен?
Никога не съм имала най-любими песни, още от дете. Или може би съм имала, всеки ден различна. В момента се вживявам особено много в нашите авторски песни, пак щафетно – тази седмица по цял ден си тананикам една, после друга. Имам все пак любима банда, завинаги, извън вечно променящите ми се вкусове – The Beatles.

Къде е рокът и качествената музика в България днес?
А, ние вярваме, че си съществува, има много музиканти, които са страшно талантливи и правят красива музика. Има нещо сбъркано в комуникацията музиканти-слушатели, като сериозна роля имат междинните звена – сцени, заведения, фестивали, конкурси, медии… Има по много от всички тези полета за изява, а в същото време пред очите и ушите на публиката се въртят много малка част от музикантите. Не знам дали организаторите и медиите залагат на сигурно, или феновете са прекалено скептични и консервативни, или пък не всички музиканти са еднакво амбициозни и напористи… не знам. Но със сигурност феновете на рок-музиката в България познават само малка част от групите и музикантите, които творят. Говоря и за нас самите като фенове – съвсем не сме наясно всичко, което се случва.

Предстои ни да издадем първия си албум и това ще е повод да се поразровим в това как стоят нещата и как може да се популяризира сама група, която (се надява че) прави качествена музика. Може след време пак да си поговорим.

Какво си пожелаваш лично и за бандата?
Ако трябва да го кажа просто: Да ни пускат по радиото 😉

А на читателите на Kafene.bg?
Да не се страхуват да експериментират със себе си. С каквото им дойде на ум – непозната музика, различна напитка, нова дестинация, неизпробван талант. Ако не е буквално опасно за здравето, най-вероятно ще е приятно или полезно… или и двете.

Автор снимка 2: Ивелина Чолакова

Сподели в: