Елена, Мина и Христина за дипломното модно ревю и осъществените мечти в България

Три студентки, Елена Димитрова, Мина Кънчева и Христина Чекова, от департамент "Дизайн", бакалавърска програма "Мода" на Нов български университет, разказват за участието си в тяхното Дипломно модно ревю, което ще се проведе на 3 юни в Гранд хотел "София". Вихте повече във фейсбук страницата на събитието.

Повече за ревюто:
"F + E = ?21",  Ancient Egypt and Fashion in 21st century, Show 2016

Богове. Йерогрифи. Мумии. Вяра. Животи.
Едни студенти, които ще крещят.
Не използвайки думи.
Нямат страници и букви.
Имат форми и силуети. Цветове. Манипулации върху материи. Имат дързост.
15 колекции ще ви разкажат всичко.
За философията на Египет.
За силата на еволюцията.
За Модата.

Събитието е част от "Майски дни на модата". С подкрепата на Фонд Учебни програми към Факултет за базово образование и Фонд Учебни програми към Бакалавърски факултет. С любезното съдействие на Visage model group, Vogue vision Митко Дамов, Гранд хотел София, Алекс Манчев, Български институт по египтология, KrepeJ аксесоари, Домейн Бойар, Балдаран, Ζαχαροπλαστεία ΝΤΙΝΟΣ, Vision – магазин за дамска мода.
Медийни партьори: Дарик радио, Академика, Fashionsense

Какво ви мотивира да участвате в това събитие?
Елена: Мотивира ме реализирането на една моя мечта. Всеки човек има цели. Дипломното ревю е предизвикателство, защото е първата ми официална колекция. Тя ме представя като личност и се надявам да задоволя очакванията и представите, както на публиката, така и на самия потребител.

Мина: Мотивира ме темата "Египет", желанието да покажа моята представа за модерност в XXI век, мотивират ме всекидневно преподавателите ми в НБУ, специалност "Мода", които са до нас и ни помагат двадесет и четири часа в денонощието. Подготвили сме много добри модели, конструктивно и детайлно, и сме решени на запомнящо се ревю.

Христина: Очаквам ревюто с нетърпение. То е плод на четиригодишното ми обучение. Дойде времето да покажа себе си и връзката ми с модата. Важното за мен като млад човек е, че и тук също могат да се осъществяват мечти.

Кого каните?
Елена: На събитието ще присъства моето семейство, на което съм благодарна, че винаги че ме е подкрепяло, и мои приятели.

Мина: Каним този, който усеща, диша и живее с модата. Добре дошъл е и всеки, който иска да види нещо различно и да разнообрази ежедневието си. Всеки, у когото се поражда интерес към дизайна в цялото му естество.

Христина: Близки до мен хора, които идват заради любопитство, предизвикано от темата и мащаба на събитието, което обединява няколко юбилея, разбира се и заради нас – дизайнерите. Ще се радваме и на присъствието на професионалисти в бранша.

Какво ще представите
?
Елена: Ще представя колекция, която е вдъхновена от пустинята "Сахара" – препратка към веещи пясъци, пресъздадени в естествените материи като коприна и велур. Цветовата гама е в "nude" (телесни) нюанси. Класически силует, съчетаващ актуалния тренд за сезона – къдри, описва накратко дрехите в колекцията. Сезонът, който избрах, e Spring/Summer 2016.

Мина: Моята колекция се казва "Glimmer" (отблясък) от есенно-зимните тенденции за 2016-2017. Матово-черен неопрен в комбинация с льскава мачкана кожа, като отделни елементи, извадени от автентичен Египет. Множество напластявания на тежки аксесоари в горната част на моделите, както и масивни колани с връзване отзад.                              

Христина: "Whiff of wings" (Полъх на криле). Колекцията ми е вдъхновена от скарабея и духа на Египет. Сезонът е пролет/лято 2016. Материите, които са включени в цялостната концепция са: сатен и сатениран памук, солей и мрежа. Интересното тук е експериментът с плетиво от копринена нишка, чиято цел е да "озари" моделите. Колекцията ми носи усещане за топлина, ефирност, умерен разкош и лека нотка суета.   

Какво е мястото на модата, според вас, в ежедневието ни?

Елена: В България модната индустрия се развива и постепенно напредва. Организират се все повече модни събития, а интересът към тях се увеличава.

Мина: Модата за мен е философия. В днешно време тя е и здравословния начин на живот. Бързата мода не е признак на модерност, а на процъфтяващ бизнес. Функцията на действителната бавна мода е да се асоциираш с дадена дреха, като почерк и емблема.

Христина: Модата е навсякъде около нас. Тя е средство за изразяване на епоха, култура, начин на живот. Всеки сам я усеща и пречупва. Модата изразява емоции и начина, по който човек възприема себе си. Тя обединява, но в същото време придава и много ясна индивидуалност.

На снимките:
1. Мина Кънчева
2. Христина Чекова
3. Елена Димитрова
                                                                                                                                     

Сподели в: