Елена Аврамова: Математика, изкуство и преподавателска работа крепят света

Приятелите и колегите на Елена Аврамова я определят като учител по професия и поет по душа. И наистина – учителката по математика издаде първата си книга – "Душа и реалност: Мигове от живота на един учител".Художник на корицата и цялостното графично оформление е дело на талантливата дизайнерка Лусина Терзиян. На 28 октомври книгата беше представена на русенската публика. Какво още не знаем за Елена:

"На 4 юли съм родена в гр. Русе. Жените крият годините си, но сега се налага да кажа, че съм на този свят от 1948 година. Учих в ОУ „Н. Й. Вапцаров” и в МГ „Баба Тонка”, Русе. Завърших специалност математика (магистърска степен) в СУ „Св. Климент Охридски”. Няма грешка, така е! Но  понеже казват, че математикът е поет по душа, реших да напиша този лиричен дневник на учителското ежедневие. А и защото цял живот съм била учител до пенсионирането си през 2008 година. Обучавах учениците по числени методи, програмиране и математика в МГ „Баба Тонка” и  СОУ „Йордан Йовков”- Русе. Преподавала съм и математически анализ в Русенския университет."

В това интервю тя говори за радостите и предизвикателствата на учителската професия и удоволствието да пишеш стихове.

В какъв период от време са писани стихтворенията?

Стихоплетствала съм цял живот – от студентските години до днес. Не съм мислила да публикувам. Но моите ученици ме подтикнаха да направя тази стъпка–да напиша книга

Книгата е сборник от стихотворения, благодарности и поздравления, има и афоризми, но много прилича на дневник. Така ли я възприемате вие? А читателите ви?

Според отзивите се получи позитивна книга-емоционален лиричен дневник на учителското ежедневие. Намират я за много добре структурирана и отлично оформена. За мене като автор казват,че съм с богата душевност и голямо сърце. От всеки стих, според читателите, лъха доброта и любов. Всеки намира по нещо за себе си в тази книга

За какво обичате да пишете, а по какъв повод и тема няма да напишете стихотворение?

Пиша тогава, когато нещо или някой ме развълнува. Пиша и по поръчка за юбилеи и годишнини. Дори от днес за утре. Няма да напиша поздравления за човек, който ме е обидил или не ме уважава. Малко такива хора съм срещала, но за съжаление ги има.

Ако ви назначат за министър на образованието, какво бихте променили в българското училище? Как искате да го видите в близко бъдеще?

Ако съм министър на образованието бих се стремяла да въведа такава система на обучение, че учениците и учителите с радост да изпълняват задълженията си. В реално време всичко да се случва от сърце и от душа. В близко бъдеще си представям иновационните технологии все повече да облекчават преподаването и да улесняват усвояването на знанията. Но да има време и за човешко общуване.

Трудна ли е учителската професия? Какво бихте пожелави на бъдещите млади учители?

Както всяка работа и учителската не е трудна за тези, които я упражняват с удоволствие. Бъдещите млади учители да се „хващат на хорото” само, ако им иде отвътре. И дано имат късмет да получават възнаграждение, съответстващо на вложения от тях труд.

Към кого е адресирана книгата ви? Какво се надявате да получи читателят от нея?

Книгата е адресирана към приятелите, роднините и учениците, които описвах искрено и точно. Но не само към тях, а и към тези, които имат афинитет към поезията (пък даже и към тези, които нямат), защото моята изповед предизвиква асоциации и всеки би получил удовлетворение от това, че написаното сякаш е за него.

Кое е общото между преподавателската работа, математиката и изкуството?

Общото между преподавателската работа, математиката и изкуството е, че те касаят ЧОВЕКА. Чрез преподавателската дейност се предават знанията на човешките поколения. Чрез математиката се обслужва прогресът на човечеството. Чрез изкуството се извисява човешката същност. Това триединство крепи света.

Сподели в: